| SAHABAT |

Saturday, December 14, 2013

pengalaman awal mengandung..

assalamualaikum,,

ok di sebab kan hari ni SB tak buat apa apa dekat opis..maka dengan rajinnya SB nak patah balik masa mula mula mengandung..hhehehehhe..melayan perasaan sorang sorang kejap.. sebelum SB tau yang SB dah berbadan dua kepala ni jangan cerita lah sakit dia Tuhan jer tau..yang encik Askar pon dah naik risau kenapa sakit sakit kepala..tapi bila mai tengahari sihat pula..ceria kemain..

then ada satu hari tu ada budak opis bawa buah mangga muda..dia punya terliur perghhh sedap giler masam masam..makan buah mangga macam makan buah epal..bos dok tanya kamu ni mengandung ke..yang SB pon cakap merepek laaa..mana ada..kau giler baru balik honeymoon tak kan dah lekat..tapi yang tu monolog sorang sorang le hehehehe...

seminggu asyik pening and muntah muntah jer encik Askar ajak check doctor..risau katanya..takut salah makan atau apa..tapi before tu SB dah buat UTP sebelom pergi check doc tanpa pengetahuan encik Askar and result dia dah tentunya negatif ... sedih sangat sebab SB dah start simpan harapan kalau betul SB preggy,,yerla orang asik cakap kita ni mengandung and selalu cari symptom symptom mengandung macam mana..semua symptom tu SB ada..kebanyakkan laa..then check check negatif..tapi serah juga la diri kat doc tu untuk check UTP n sound apa lupa pula..hahahaha..doc cakap dia tak nampak apa apa kantung lagi..and UTP pon negatif..doc pon pelik sebab symptom tu ada..dia kata lepas period datang balik kalau period datang mungkin ada menda lain yang dok kat perut ni..haa sudah SB and encik Askar pon dah risau..menda apa pula doc ni..menakutkan orang betul laaa..

SB pon dok tunggu la bila nak period ni..jangan la buat harapan palsu lagi..tak sanggup kome wei..tunggu punya tunggu period tak datang datang..then sebelum jumpa doc SB buat lagi UTP sendiri tanpa pengetahuan encik Askar ..hasilnya excited wei nak tau..result dia lepas 5 minute tunggu uuuuwwaaa negatif juga..T.T sedihnya...then bagi tahu dekat encik Askar yang period tak datang lagi..dia pun ajak la jumpa doc sebab memang ada appointment dengan doc tarikh tarikh sekian..buat UTP lagi and hasil dia samar samar..and doc buat ultrasound dia nampak ada kantung tapi kecik lagi..dia kata kemungkinan itu kantung baby sebab SB disahkan preggy 4minggu..SB time tu menitik air mata terharu sangat..ye la kita dapat tengok baby dalam yot..tapi encik Askar ni tengok macam tak ada perasaan jer..mungkin dia tak faham kot doc kata apa..hahahahaha..dalam kereta baru SB explain balik apa yang doc cakap..pastu mula la tersengih sengih sorang sorang..hahahha..siap cakap kuat juga walid ni kan.. boleh macam tu..hahahahha

lepas dah tau yang SB preggy..maka start la 'mabuk mabuk' yang sering di alami oleh ibu ibu hamil..setiap pagi muntah gosok gigi muntah masuk kereta muntah nak tidur muntah setiap masa la muntah..nak mandi ya Rabbi malas dia jangan cerita laa..nak buat tu tak larat kat opis tido memanjang..nasib la bos SB ni selalu tak masuk opis..sonang nak tidurkan diri..balik rumah asik letih jer..nak masak jangan harap laa..nak bau menda menda kat segala dapur tu..memang tidak laa..muntah balik jawabnya..nasib baik time awal preggy tu bulan puasa..so SB tak ada risau pasal encik Askar tak makan ke makan ke..sebab petang tu sure beli makanan dekat baazar Ramadhan hehehehe..4 bulan SB tak masak..huhuhu..

and teringat time tu dah pukul 2 pagi..tetiba bangun teringin nak makan roti naan cheese ..yang encik Askar baru nak tidur..gagah SB kejut encik Askar nak makan roti naan cheese..siap bagi alasan boleh sahur sekali..kihkihkih..yang dia dengan muka mamai ikutkan jua keinginan si isteri tercinta untuk makan roti naan cheese..nasib la kedai mamak tu dekat jer dengan rumah..hehehehe..i love u sayangku..terima kasih :D dan kisah mengidam ni tak la berhenti dengan hanya roti naan cheese je..itu baru permulaan dia..

bermula lah kisah mengidam yang melampau..yer laa SB dok ipoh..apa la ada sangat dekat ipoh ni..semua yang SB mengidam ada dekat KL nun..dah laa encik Askar tak ada untuk dua bulan lamanya sebab dihantar untuk kursus apa entah askar askar ni..dengan itu SB duduk dekat rumah dengan baby yang dalam perut ni jer laa..nak makan itu ini tak dapat sebab encik Askar tak bagi keluar sorang sorang kecuali g kerja and balik kerja..nak makan semua tu kena tunggu dia balik..nasib baiklah encik Askar dapat balik rumah 2 minggu sekali itu pon kalau boleh..kadang2 tak boleh langsung..uuuuwwwaaaa....so masa dia balik la baru SB boleh melepaskan nafsu mengidam ni..hehehehe..masa mengidam nak makan meatball ikea ada laa dalam 3 minggu macam tu baru dapat..menangis hari hari nak makan meatball..tiap malam call encik Askar menangis nak makan meatball..time tu dia baru jer habis baris bagai penat penat kena layan pulaa kerenah isteri yang mengidam..hehehe..bukan maksud nak bebankan encik Askar tapi perasaan ni tak boleh nak dikawal..air mata tu dok tahan tahan tak boleh juga..selagi tak dapat selagi tu dok terbayang bayang..akhirnya encik Askar bagi tahu berita gembira minggu ni dia dapat balik and bawa SB pergi ikea makan meatball..hehehe me love u more more more la sayang..hehehehehe..

dengan itu jer kot dulu cerita pengalaman SB masa preggy..nanti akan ada lagi kot..hehehehe..