| SAHABAT |

Friday, April 18, 2014

i'm a MOTHER!!

assalamualaikum u olls after a months aku tak update apa apa..sebab nya haaa u olls baca la ntry dekat atas tu... itu la puncanya hehehehe.. and sekarang pun SB still dalam pantang..nanti SB update waktu SB lahirkan anak bujang SB ni...hehegege.

Saturday, January 25, 2014

33 weeks punya cerita - Reduced Fetal Movement

Assalamualaikum...

13/01/2014

kejadian di atas berlaku ketika usia kandungan SB 33 weeks.. reduced fetal movement tu maksud nya kurang pergerakan baby.. hari itu entah kenapa and apa yang silap baby SB tak nak aktif macam biasa..dari pagi sampai ke malam... pagi tu SB dah rasa tak sedap hati..selalu subuh subuh baby dah bangun macam biasa mengeliat atau tendang tendang..tapi pagi tu baby senyap jer..so SB fikir mungkin baby penat kot dari malam tadi tak nak tido asik main dengan walid dia (*indah sangat memori tu walau baby tak lahir lagi hehehehe)..then SB biar kan jer la baby berehat..lepas tu sampai tengah hari baby still tak nak gerak2..setiap ibu mengandung mesti akan risau kan kalau anak dalam perut dia tak nak aktif macam biasa sebab kita tak nampak apa yang baby buat kat dalam perut kita..sebab nurse dah pernah bagi tahu kalau pergerakan baby tak cukup 10 jangan lambat lambat atau amek mudah and tak perlu nak tunggu sampai pukul 10 malam..terus ker labor room..so SB still fikir positive dulu tak nak mengelabah tek..SB kejut dia, goncang goncang kan perut geletek geletek dia..tapi tak ada respond langsung.. selalu nya kalau kita usap sikit jer dia mesti akan bagi respond at least mengeliat ke apa ke..ni tak ada.. and hari tu perut SB rasa kosong sangat rasa macam tak preggy pun..risau nya hanya Allah sahaja yang tahu..

petang tu bila balik rumah..SB macam biasa buat kerja rumah nak aktif kan diri mana tahu bila kita aktif baby akan aktif..SB mengadu dekat Encik Askar yang baby tak nak bangun..Encik Askar terus bercakap cakap dengan baby dalam perut..tapi still tak ada respond..SB cuba baring tukar tukar posisi mana tahu dia nak bangun lepas ke kiri ke kanan..tapi tak juga..dah la malam tu Encik Askar ada event malam sambut maulud dekat kem..so SB tak nak buat Encik Askar risau SB bagi dia pergi event tu dulu..tapi ada juga Encik Askar message tanya baby dah aktif ker belom..SB cakap tak and risau giler sampai nangis nangis .. Encik Askar kata lepas habis event ni dia akan cuba balik awal and bawa SB pergi hospital..sebab SB ada ingat nurse cerita kisah seorang ibu mengandung ni dia ambil mudah bila nurse tanya baby dia gerak tak dia jawab gerak..tahu tahu baby dah lama tak bernyawa dalam perut..yang gerak tu sebenarnya bila dia ke kiri ke kanan baby cuma melantun sebab baby duduk dalam air kan..

malam tu Encik Askar balik pukul 10 lebih..try juga untuk buat baby gerak tapi no respond..and SB yang memang dah siap siap tunggu Encik Askar balik terus kitorang pergi emergeny room Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh..SB terus bagi tahu dekat nurse tu yang baby hari ni kurang gerak..dapat kira dia gerak tak sampai 6 gerakkan pun..then nurse ambil details semua lepas tu dia suruh baring and nurse pasang satu alat apa entah nama dia CTG kot..untuk kira graph denyutan jantung baby.. alhamdulillah Allah jer tahu bertapa lega nya SB bila dapat dengar degupan jantung baby macam biasa..cuma SB pelik kenapa dia tak aktif..then after 15-30 minutes macam tu nurse tengok graph baby normal..then dia suruh SB pergi bilik sebelah untuk checking dengan doctor yang bertugas malam tu..biasa nya kalau GH ni banyak nya doctor practical..dia nak scan baby nak tengok baby buat apa dalam perut..rupanya baby tengah seronok dok golek golek tapi entah asal SB tak boleh rasa semua tu..pelik kan..dengan doc tau pula dia takut..sajer je nak main-main dengan ummi dia..sabor jer laa..hehehehe..then lepas dah check up doc kata "ok baby gerak ok graph pun normal tapi u kena tahan ward la untuk pemerhatian.." yang SB haaa..kena tahan ward??adeh dah la tak prepare apa apa untuk stay ward malam tu..SB pun text Encik Askar bagi tahu kena tahan ward and reaction dia lagi kelakar..kihkihkih..for the first time SB tengok muka dia risau and jadi blur bila nurse bagi tahu apa nak kena buat..hahahahaha..ni belom time nak bersalin lagi..hahahaha..so SB tenang kan Encik Askar "tak apa sayang ni preparation untuk kita siap sedia di kemudian hari..kihkihkih.."

ini la dia CTG yang SB kena buat..

14/01/2014

SB di tempatkan di ward 5 katil 6..sepanjang malam tu Encik Askar teman SB dekat ward..hahahaha nasib baik mak guard malam tu macam mamai mamai..hahahaha..yer la dah pukul 1.45 pagi dia pun nak tidur..hahaha..and glad tak ada nurse datang buat check up mungkin diorang pun mengantuk kot..Encik Askar tidur dengan SB dekat ward sampai pukul 4 pagi..lepas tu baru dia balik..and after 5 minutes tu nurse datang nak buat CTG lagi..hahaha dalam hati SB cakap nasib baik laki aku dah balik kalau tak free free jer kena marah kihkihkih..sepanjang hari tu hanya Tuhan jer la tahu bertapa bosannya duduk dekat hospital..kerja SB bangun tidur makan..nasib baik sarapan tu dia bagi bihun sepinggan penuh SB dengan lapar nya makan...yer la kan time tu cuti Maulidur Rasul so doc pon cuti tak ada la datang nak buat apa apa just CTG jer laa and kira pergerakkan baby macam biasa..alhamdulillah baby dah kembali aktif..Encik Askar pun setiap waktu melawat dia datang teman kan SB .. terima kasih sayang teman kan ummi dengan baby dekat ward sepanjang hari.. ummi dengan baby love u so much :D dalam ward tu semua ibu ibu preggy yang menghidap placenta previa..bayangkan diorang masuk ward sejak bulan 11/2013 until 01/2014 lama nya wei..SB yang baru sehari dah bosan tahap gaban diorang boleh pula seronok berkampung dekat ward tu..huhuhu..yang duduk depan katil SB pula asik bertukar orang jer..sebab diorang kena operate hari tu..tapi baby tak cukup bulan..lagi kesian..

tq Encik Askar :D abaikan la rambut tepi tu..hehehehe
15/01/2014

pagi tu macam biasa pukul 4-5 pagi dah bangun nak buat CTG then pukul 8 pagi baru la ada doc pakar sorang and dalam 6 orang doc practical datang round round dalam ward..doc cakap SB boleh keluar hari ni kalau perjalanan darah dalam tali pusat baby normal and dia tanya sama ada SB makan atau tidak sebab baby boleh jadi tak aktif kalau kita tak makan and bergerak..SB cakap la saya makan macam biasa..dia tak tahu hari tu SB melantak 3 ketul ayam KFC degan kek secrete recipe entah berapa slice sebab kebetulan hari isnin tu kitorang celebrate bufday bos dekat office hehehe...lepas dengar doc cakap macam tu SB punya excited kemain lagi..yeeeaaaa...boleh keluar hari ni..terus text Encik Askar..so excited la nak tunggu buat scan tu..ingat kan pagi..rupanya lepas tengah hari..ya Rabbi punya la lama..apa lagi lepas sarapan tidur la macam biasa..dah la breakfast hari tu roti kosong dua keping yang di saluti jem mentega hujung hujung pisau jer..nasib baik ada air milo boleh la buat celop celop ada la rasa sikit..huhuhu..and thank to akak katil depan sebab bagi kitorang sorang satu egg tart..kenyang la juga..hehehe..biasa la mak buyung kalau makan mana boleh sikit sikit..hehehe..tapi lauk tengah hari dengan malam memang superb..hehehehe..then lepas scan tali pusat baby doc kata normal alhamdulillah..tapi untuk ku keluar kan diri dari tempat ini memang tak la kan..dah pukul 4 pun SB masih di ward..dah berapa kali SB ulang alik dekat kaunter nurse tanya bila boleh keluar..last sekali lepas pukul 5 lebih macam tu baru la nurse lepaskan SB balik..yeeaaaa...nasib baik Encik Askar ambil cuti 15-16/01/2014 sebab SB pun dapat mc sepanjang masuk 13-16/01/2014..

16/01/2014

heheeh next entry nanti SB akan citer apa yang kitorang lakukan sepanjang cuti tu :D

cuba teka kami di mana :D


p/s: terpanjang pula entry kali ni hehehehehe...