| SAHABAT |

Wednesday, November 27, 2013

Cari duit dengan SHARE...

assalamualaikum uolls..disebabkan masalah kewangan negara yang penuh dengan hutang piutang dan kita sendiri di belengu dengan masalah kewangan..hari ni SB nak ajar macam mana nak jana duit dengan internet..senang mudah TANPA MODAL yang tersembunyi.. korang mesti pernah dengar tentang 8Share ChurChup dan macam macam lagi..semua ni produk yang boleh buat korang KAYA TANPA MODAL TERSEMBUNYI..korang cuma perlu ada laptop/pc dan internet..nak tau macam mana cara dia korang klik SINI 

first korang kena daftar dulu..masukkan butir butir korang..

korang kena create account korang dahulu..
p/s: username tu hanya sekali jer dan tak boleh ditukar..
then masukkan details korang lepas tu tekan button 'done'
lepas dah registered korang nak tekan button 'no, thanks' tu pon boleh..
ye la nak baca dia bebel mesti korang malas kan..hehehehe..

lepas tu edit la tekan kat button 'edit preferences' tu
setiap kali korang edit korang akan dapat bonus BP macam dekat no 4 tu
lepas korang dah verified email macam no 3 AUTOMATIK korang akan dapat
RM1.00.. secara PERCUMA

dah settle semua ni..korang boleh la share iklan iklan yang diorang bagi..setiap iklan yang di klik korang akan dapat RM 0.20 ..lagi banyak iklan korang share lagi banyak nilai yang korang dapat..korang boleh CASH OUT kan duit korang bila nilai dalam account korang minima RM 51.00 dan maksima RM 500.00.. masa SB buat dalam sehari SB dah boleh dapat RM 4.00.. alhamdulillah..sikit sikit lama lama jadi bukit..rezeki datang tanpa kita sedar..mudah jer korang hanya klik and share..itu jer..kalau sesiapa yang nak daftar boleh la tekan SINI

Friday, November 22, 2013

Jatuh semasa Hamil

ya Allah korang boleh bayangkan tak bila baca tajuk entry SB ni.. kejadian berlaku tengah hari tadi..masa tu SB tengah kejar masa jadi SB cuba berjalan laju dan masa tu keadaan hujan dan jalan pun licin..SB pula time tu pakai selipar jepun yang dah tak tahu berapa kurunnya selipar..

masa tu SB nak turun tangga..nak jadikan cerita tengah SB berjalan SB tergelincir terpijak daun yang licin..then nasib baik lutut jatuh dulu..SB bangun tarik nafas dalam dalam sambil pegang perut dan berdoa "ya Allah kau selamatkan lah anak yang ku kandung ni" sambil berlinang air mata..masa tu dah risau takut ada pendarahan dan jadi apa apa dekat baby..dah la tak ada sorang pun dekat area situ..kalau jadi apa apa SB tak tahu nak minta tolong dengan siapa..kredit pula habis..

SB berjalan perlahan lahan pergi dekat kereta and cuba rehat kan diri..cuba rasa pergerakkan baby..alhamdulillah baby bergerak macam biasa..dah la tengah preggy 6 bulan 2 minggu..Encik Askar tak tahu pun SB jatuh..takut nak bagi tahu dekat hubby..sebab dia dah banyak kali halang pakai selipar tu..tapi degilkan..huhuhuhuuhu..ni la dia akibat derhaka dekat suami sendiri..hhehehe..and pagi tadi pon tak sempat nak solat subuh..mungkin malaikat tak nak jaga SB satu hari ni.. ya Allah kau ampunilah aku hamba yang lemah ini..amin...

Thursday, November 21, 2013

hobi memasak!!!

kalau dulu masa bujang aku memang tak rajin nak masuk dapur..kalau lapar sekali pun aku masak maggie jer..tak pun telur dengan kicap..tapi sejak dah kahwin ni kerajinan aku nak masuk ke dapur sangat meluap luap..mahu taknya selain kasih sayang Encik Askar nak kena jaga perut dia pun kita nak kena jaga juga..kalau perut dah terjaga semuanya pasti akan bertambah sayang..tak gitu..hehehehehe..so since dah kahwin ni kerajinan nak buka resepi resepi online ni sangat la rajin..kekadang tu share dengan kakak kakak SB resepi yang mama kitorang selalu masak..dulu waktu kecik kecik kalau masuk dapur selalu kena halau..tu yang dah besar panjang jadi malas nak ke dapur..tapi tidak sekarang..hehehehhe...

then lepas tahu SB preggy sifat rajin tu terus jadi tak rajin..selama 4 bulan kitorang makan dekat luar..hehehehe..jangan salahkan ibu yang mengandung..hehehe..tapi kerajinan tu datang balik lepas 5months..dan menjadi makin rajin..sampai Encik Askar dah kenyang nak muntah SB soh dia makan masakan yang kedua pula..hehehehe..siapa suruh rela hati nak jadi juri masakan..hahahahahhaha..

korang jer layan jer la gambar kat bawah ni..masak ikut tekak sendiri tu jadi macam ni..hahahaha..

daging masak black paper - first time masak :D
kentang goreng black paper
telur goreng
butter prawn.. sedap giler wei ;p
nasi ayam - first time masak juga ni..
tak sangka menjadi
alhamdulillah..
gambar gambar lain aku tak sempat masak sebab belum sempat nak amek Encik Askar dah ngap dulu..lapar katanya..hehehehe..and maaf la atas kekurangan kualiti gambar itu semua..BB den calor dekat camera..sedih pedih..nak beli yang baru malas..huhuhuhu..

Saturday, November 16, 2013

teka teka jantina baby..

semalam time SB tinggal sorang sorang dekat rumah Encik Askar ada duty lak..so tengah boring boring tak tahu nak buat apa..nak tidur mata tak nak lelap..nak buat kerja aah memang rajin sangat la semalam kan..maka dengan senang hatinya ambil la control astro tu tekan tekan channel mana yang menarik..dok tekan tekan akhirnya berhenti la dekat channel AFC .. hehehehe..biasa la perempuan macam SB ni suka tengok program masakan tapi nak masak nya belom tentu bilanya..hehehehe..masa tu diorang tayangkan cerita Girls Cupcakes..sedapnya la tengok dia buat cup cake..tapi SB tak suka sangat makan cup cake..muak..tapi suka tengok dressing dia buat kat cake tu..first time dengar bacon cup cake..rasa dia macam mana SB pon tak tahu..hehehehe..ok dalam cerita tu dia ada juga cerita pasal owner cup cakes .. kebetulan dia tengah preggy and dia argue la dengan partner dia pasal gender baby..

macam SB juga merasa sangat kuat dapat baby girl..then waktu dia nak wat promotion bacon cup cake tu ada la seorang staff dia main teka teka either baby boy or baby girl mengikut kepercayaan orang brazil..then dia pakai rantai dengan cincin kahwin owner cup cake ni..masukkan cincin tu dekat rantai the dia suruh genggam cincin tu depan perut and fikir dalam hati jantina baby dalam 10 second macam tu laa..so owner dia tentu fikir girl sebab instinct ibu dia kuat kata girl ..then staff dia amek rantai tu letak at depan perut si owner ni..kalau cincin tu berpusing baby yang dikandung adalah girl and kalau cincin tu bergerak kiri kanan means baby yang dikandung baby boy..and masa dia letak depan perut owner tu cincin tu bergerak kiri n kanan..so diorang teka boy..then si owner tak puas hati..esok tu dia g check up dengan hubby n partner n mak n mak mertua dia..scan punya scan doc tu cakap dia dapat baby boy...so semua orang happy yang dia dapat baby boy..

so apa kena mengena dengan SB?? hehehehe lepas rancangan tu SB pun try laaa..amek benang n cincin tunang SB..mula2 cincin tu macam berpusing pastu bergerak kiri ke kanan..then SB try lagi sekali..sama juga..adakah SB akan dapat kembar sepasang??kalau betul alhamdulillah... :D (berangan lebih hehehehehe..)

esok pagi tu SB bagi tahu dekat Encik Askar..last last kena marah..uuuuwwaaaaa dia kata itu tahyul jangan percaya..hahahahahahhaha..tapi kalau nak try try tak pe kan..hehehehehe..


Friday, November 15, 2013

shopping barang baby ..

selamat pagi u olls..ok sebab SB taip menda ni time pagi kalau korang baca malam korang tukar la kepada malam..hehehehe..nampak tak sepotong ayat kat atas tu mengatakan aku nak tulis entry kali ni pasal shopping barang baby..sekarang SB dah ada beberapa list yang dah di senarai pendekkan .. nampak macam banyak kan..hahaha biasalah first time nak jadi mak orang..excited dia kemain laaa..hehehe

so far aku dah beli sikit sikit barang baby padahal baru start minggu lepas aku membeli belah..mahu taknya kalau aku nak tunggu expo baby dekat ipoh ni memang tak akan la ada nya..selalu yang ada expo perabut perabut perabut..bosan tahu tak bosan..cer sekali berkala kala korang buat expo baby dekat ipoh ni..nak juga merasa ..kalau nak pergi ke kl semata mata nak pergi expo baby..dah tentu tentu beratus ratus duit yang akan mengalir tanpa henti..duit perjalanan tu aku dah boleh dapat stroller yang besar dan cantik..hehehehe..tetiba terluah an perasaan tak puas hati ni..hahahaha..

maka dengan ni SB dah pun membeli beberapa pasang baju baby dengan harga rm49.90.. dapat la 3 pasang rompers sekali dengan topi n stoking and 2 pasang jumper suits..murah tak..haaa ni pon sebab reject shop buat promotion buy 1 free 2..dalam setiap set ada dalam 3 pasang baju..mahu taknya kan dah nak akhir tahun ni so banyak la kedai2 buat promotion..di sebabkan aku tak tahu jantina baby ni apa so SB and Encik Askar rembat color yang selamat je la..putih biru n hijau..bulan depan dah tahu jantina baby baru SB and Encik Askar akan beli ikut gender baby..time tu dah sure akan banyak promotion kan..hehehehehe..duit dah simpan sikit sikit untuk barang baby..sekarang ni usha usha dulu..

sekarang ni SB beli mana yang perlu dulu jer..lepas dah tahu gender baby baru SB beli kaw kaw punya hehehehe..tapi ikut keperluan juga laa.. :D sebab baju untuk new born SB dah prepare banyak so lepas ni ingat nak beli barang barang untuk susu and travel..Encik Askar pon dah aim stroller yang dia nak untuk baby first dia..SB follow je sebab Encik Askar kata beli mahal sikit laa mana tau boleh guna untuk yang kedua n ketiga..wink wink korang mesti faham maksud dia..hahahaha..

memang SB nak angkut semua...
tapi tak tahu jantina so amek putih dulu..
Encik Askar ni memang dari hari tu nak beli stroller eksited lebih..rupanya
dia dah aim stroller mana dia nak..
SB memang geram betul tengok kasut kasut baby ni... comelnya 


p/s: bila la nak ada warehouse baby dekat ipoh ni...

Wednesday, November 06, 2013

cuba teka baby boy ke girl??

now dah masuk bulan november means ada lagi tiga bulan untuk baby duduk dalam perut ummi..ummi dan walid tak sabar dah nak tengok baby keluar melihat dunia yang penuh dengan paca roba ni..akan ummi dan walid memberi tunjuk ajar dan didikan agama yang cukup in syaa Allah..baby doakan untuk ummi dan walid sekali kei sayang..

so hari ni SB nak main teka teka nak tahu sama ada more to boy atau girl...hehehehe..bulan depan baru nak pergi scan dengan doktor..tak sabar nya...ok jom check it out..

TANDA HAMIL BAYI LELAKI

• anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. ( dari awal SB dapat tahu preggy sampai 4 bulan hari hari morning sickness :'( )
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit (bulan lepas check dengan nurse lebih 140)
• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh (tak rasa pun sebab perut SB kecik)
• perut anda kelihatan bulat sempurna (haaa yang ni memang bulat, tapi kakak kata bujur..)
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap ( biarlah rahsia)
• bentuk perut condong ke arah bawah (tak pasti sebab tak tahu nengok hehehe)
• sukakan makanan yang masam dan masin (semua benda SB makan..hahahaha)
• suka makan daging dan keju (suka giler..hari hari abang burger tepi jalan punya..sedapnya burger bakar)
• tapak kaki selalu berasa sejuk  (tak perasan pula..hehe)
• tangan selalu kekeringan (takde)
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur (tak perasan pula sebab dah tido memang lasak hehehe)
• bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. (en Askar makan banyak mana pun badan keping macam tu juga..SB ni jer membesar tang perut..)
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (hahaha hari hari berseri..hahaha)
• hidung tampak lebih mekar  (lebih mekar tu macam mana tak faham..)
• selalu sakit kepala (masa mula mula preggy dulu..)


TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN

• mengalami morning sickness di awal kehamilan (memang selalu pon..)
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung (tak ada pula)
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan (entah tak tahu hahaha)
• rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya (tak ada pula..)
• bentuk perut condong ke arah atas (memang kekadang baby suka mengeras ke atas)
• perut tampak agak lonjong (mungkin sebab kakak kata perut membujur)
• mengidam makanan yang manis (tak suka benda manis manis)
• sukakan buah-buahan (kekadang jer..)
• suka minum air atau jus yang bersifat masam (suka fresh orange)
• anda lebih cerewet semasa hamil (tak preggy pun memang cerewet..hehehe)
• mudah moody berbanding sebelumnya (hahaha tak preggy pun cepat moody...nak nak kalau lapar..)
• kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil (aah jerawat ni mesra je dekat muka..tapi tak teruk)
• tidak suka makan roti bersama kulitnya (dari bujang lagi memang tak suka..ikut perangai mama la ni..)
• payudara kelihatan mengembang (hahahaha)
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur (tak perasan pula sebab dah tido memang lasak hehehe)

***************************************************************************************

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (mungkin kot..sebab perut membujur)

2) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan 
(suka tido terlentang)

3) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan 
(baby suka duduk belah kanan)

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. 
( awal preggy dulu tak suka bersolek tapi lepas 4 bulan dah bersolek balik)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan 
(macam garisan tegak tak putus-putus jer)

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.. 
(tak tahu la tapi en Askar kata comel jer bini dia.hhahahaha..amek hati kot..)


pastu ada orang kata kalau ada budak kecik perempuan suka dekat kita means baby dalam perut tu lelaki dan sebaliknya..apa yang SB tengok budak perempuan suka datang at SB then ketawa ketawa mesra..kalau budak lelaki jangan harap.. :'( 

tapi apa apa pun ummi and walid tak kisah baby girl atau boy..asalkan ummi dapat lahirkan anak ummi ni dengan selamat dan sihat..in syaa Allah..

SB dah ada spare nama untuk kedua dua jantina..mmm tak sabar nya nak scan bulan depan.. :)