| SAHABAT |

Wednesday, March 30, 2011

http://www.emocutez.comDream!!

hope malam ni aku akan bermimpi berada di angkasa!!
walah mimpi apa sangat ni...mimpi basah ker?? entah bila aku mimpi basah..adeh..tak lar..aku mimpi dyer lagi..dah tiga hari ni..mimpi yang sama..adeh..apakah ni semua..kenapa dengan mudah jer ko masuk dalam mimpi aku ni?? aku nak sangat mimpi aku berada di dunia lain..means dunia kanak kanak macam "Cinderella", "Snow White", "Little Mermaid", and banyak lar.. aku pun dah lupa.. zaman sekrang Barbie hahaha.. mimpi macam ni lar yang aku nak.. best kan best kan..aku nak jadi watak utama..hahaha..lari topik dah ni..adeh..

hahaha..mimpi idaman..adakah??
adeh please lar..selesaikan masalah ni.. kawan kawan yang aku sayang semua apakah maksud ni semua??? kalau kita asyik mimpi orang yang sama maksud dyer apa???

p/s : stress gila!!!

Tuesday, March 29, 2011

http://www.emocutez.comJatuh Cinta

hai korang semua.. muram jer rasa mood aku hari ni..nak wat aper semua tak kena..orang cakap aik ceria jer..apsal..untung lar ada orang sayang.. aku mampu senyum and gelak.. tapi dalam?? ranap musnah segalanya ada.. kepala stress.. high macam macam lar.. kenapa manusia perlu jatuh cinta?? kenapa perlu ada perasaan cinta?? sayang kalau tak ada perasaan macam tu mana nak datang kebahagian..tak warna warni lar dunia ni.. jadi kenapa kita mesti jatuh cinta pada orang yang salah?? kenapa kita tak terus jumpa pada orang yang bebetul memang di jadikan untuk kita sejak azali dulu?? entah lar semua tu kita kena tanya pada hati kita.. kita tak mampu ubah apa yang telah di tetapkan.. hanya kebenaran ALLAH sahaja.. "Kun Faya Kun" "jadi maka jadilah ia".. adakah aku tak percaya pada qadaq dan qadar ALLAH?? Ya ALLAH aku mohon ampun kepada Mu.. sikap ingin tahu membuak buak.. banyak pengalaman yang aku lalui dari pengalaman rakan rakan keluarga orang di sekeliling..buat aku takut..

tapi bukan itu jer yang aku fikirkan.. ada lagi.. cinta ku kini tidak di restui.. ada yang restu ada yang tidak.. kerana En. Balak bukan sedarjat kami.. fahamkan?? i mean its not about prosperity.. but its all about nationality.. he's religion.. my mom macam tak suka jer.. tapi aku faham kenapa mungkin sebab En. Balak bukan muslim.. but one day maybe.. who knows right?? tapi kalau boleh biar lar En. Balak masuk dengan rela hati.. aku pon pernah fikir sebelum terima lamaran En. Balak.. aku memang dah agak semua ni akan berlaku.. so apa lagi tempuh dengan sabar jer ar.. go go go fighting!! aja aja aja fighting!! Ganbatte Didie..

ok tu masalah family settle dah.. now masalah aku dengan En. Balak.. adeh semua menda aku nak cerita biar lar kan.. kalau diari pon ada yang curi curi baca.. lebih baik aku onn jer dekat korang.. tak ada lar nak rasa sebersalah.. betul tak..?? mmmm.. kenapa kalau dah sayang dan cintan cintun nak kena ada gaduh perpisahan bagai.. betul lar kata orang permulaan tentu ada pengakhiran.. tapi sampai bila?? so sekarang situasi tengah tegang.. masing masing tak nak mengalah.. even dyer dah mengalah tapi aku tak.. dyer pakai enjin mudah sejuk tapi aku enjin panas sentiasa.. memang tak lar.. so skunk macam mana nak settle.. hati aku memang panas.. hati dyer dah lama sejuk.. yup aku memang EGO bak kata dyer..so??? ni lar dyer akibat nya kawan lama sangat tak ada ker yang kenal and terus nak masuk minang..adeh.. bosan lar macam ni.. [=_=]

Sunday, March 27, 2011

http://www.emocutez.comMars Needs Moms!!!

salam semua..hope panjang umur dan di murahkan rezeki..mana yang gaduh gaduh tu cepat cepat lar berbaik..tak ke mana kita selalu bergaduh ni..bumi ni dah tua..tinggal masa jer..mana yang sedang bermadu kasih tu..auww suka tau..sweet jer..berbahagia selalu kei..jangan gaduh gaduh tak mo tak mo.. :)))) tengok banyak kan senyuman itu..kan comel kalau senyum jer...ianya juga merupakan sedekah..so senyum lar.. :) ha macam tu lar..kan dah senyum comel jer..betul tak tipu..ceria ceria kei.. panjang betul opening hari ini..actually nak story mory about entry dekat atas ni..

panjang sebernanya cerita dyer..macam ni..semua ni bermula apabila aku, my sitster Along and my anak buah Iqa breakfast dekat Mc Donald dekat Hulu Klang..jauh tak kitorang bersarapan..mahu nya tak..pergi jer Mc Donald situ penuh nak mampus..pergi jer Mc Donald sini penuh juga..beratur sampai luar..apa hal lar ramai sangat orang nak makan dekat Mc Donald ni???rupa rupanya baru aku tau..Mc Donald kan tengah buat promotion ni..

beli mana mana minimum RM 5 dapat 2 percuma BIG BREAKFAST!!

owh patot lar ramai nak mampus..rupanya ramai nak makan free..ahahaha..kenyang perut kitorang..then dah order dah makan semua semua..anak buah aku pun bersuara..

Iqa : Mak Long lepas ni kita pergi mana??
Along : balik lar..nak kemana lagi??
Aku : sedang busy melantak hahahaa..
Iqa : alaaaa.. Iqa tak nak balik lagi..jom lar kita pergi jejalan..tengok wayang ker??
Along : wayang citer apa jer?? 
Aku : melantak lagi..
Iqa : cerita Rio ker?? apa apa jer lar..
Along : RIO belum keluar lagi lar.. nak tengok dekat mana jer??
Aku : dekat Wangsa Walk lar.. kan dah dekat..
Along : ok lepas ni kita pergi tengok movie..
Iqa : yeaaa.. tapi Mak Su pakai baju macam ni..
Aku : biar lar.. baru rock..sapa suruh tak nak plan awal awal..

hahahahah.. macam tu lar conversation antara kami.so lepas makan jer kitorang gerak terus ker Wangsa Walk..park kereta then terus beli tiket..
sementara tunggu movie mula
popcorn dulu..hahaha
hahaha..then apa lagi bergembira lar anak buah aku tengok cerita ni..
ini lar cerita nya..
sekian lama aku tak tengok movie now tercapai akhirnya..thankx to my anak buah..hahaha cerita dyer sangat touching okay..kisah ibu dan anak..so you all should watch this movie..i give 5 stars for this movie..it was great..!!!kenapa aku cakap macam tu??sebab cerita dyer mampu buat hati seorang kanak kanak tersentuh..korang bayangkan anak buah aku menangis tengok cerita ni..auww ada perasaan juga bebudak ni yer..ish ish..then bila last cerita ni aku tengok bebudak depan aku.menari nari ikut cartoon ni menari..muzik dorang pon best jalan cerita yang best..sangat menyentuh hati..aku pun touching okay..hahaha..so thats why aku bagi 5 bintang..sangat Fantastic..!!!

disebabkan cerita dyer citer omputih.. so aku pon bagi synopsis dalam English lar..okay tak??kalau tak okay korang boleh copy and paste dekat Google translate.. ;p

Take out the trash, eat your broccoli—who needs moms, anyway? Nine-year-old Milo (Seth Green) finds out just how much he needs his mom (Joan Cusack) when she’s nabbed by Martians who plan to steal her mom-ness for their own young. Produced by the team behind “Disney’s A Christmas Carol” and “The Polar Express,” “Mars Needs Moms” showcases Milo’s quest to save his mom—a wild adventure in Disney Digital 3D™ and IMAX® 3D that involves stowing away on a spaceship, navigating an elaborate, multi-level planet and taking on the alien nation and their leader (Mindy Sterling). With the help of a tech-savvy, underground earthman named Gribble (Dan Fogler) and a rebel Martian girl called Ki (Elisabeth Harnois), Milo just might find his way back to his mom—in more ways than one.


p/s : En. Balak good luck okay..i'll be waiting for you darling..auwwww..

Thursday, March 24, 2011

http://www.emocutez.comSETAHUN SEMINGGU SEHARI!!!

[smoker_baby]

ok sudah setahun seminggu dan sehari perkenalan kita En. Balak tapi kenapa macam tak ada apa apa pun..awak kita dah besar and awak lagi besar dari saya...tapi kenapa kita macam ni..adeh..nanti bila saya cakap awak kata saya penipu..bila saya tak nak cakap awak merayu dekat saya..alasan awak.."maaf saya tengah marah tadi"...
mana boleh awak..macam mana perasaan saya waktu tu..awak ada fikir???pastu awak salahkan diri awak sebab kata saya macam tu..telajak perahu boleh undur balik, telajak kata payah jadinya..jadi awak fikir fikirkan kei..selamat beramal..

Wednesday, March 23, 2011

http://www.emocutez.comBERTUNANG???

salam semua..rasanya dah lama tak update blog..kalau dulu t sehari dua tiga kali update..al maklumlah..aku busy jer memanjang..bertapa ramai manusia / lepasan graduasi nak minta kerja kerajaan ni..nak pakainya seorang dua jer..yang minta tu..berkotak kotak resume..berapa minggu aku asyik buka susun resume jer..pelbagai pelusuk negeri yang hantar mohon kerja..ada yang tu tak cukup apa yang company tu nak..tak pasal pasal member aku cakap REJECT..alaaa kesiannya wei..tak ada rezeki orang kata..tak per lar len kali cuba lagi kei..len kali gambar tu elok elok sikit..cantik cantik..kemas kemas..jangan nak ikut sedap jer..sijil sijil tu banyak lar sikit...ni tak hantar borang pemohonan jer..sijil sijil photostate ic tarak..mana boleh..sjil lahir korang mana???adeh..macam mana nak minta krja kerajaan ni..ish ish ish..

tapi bukan itu yang aku nak cerita..now aku nak cerita mengenai entry yang aku buat..hahaha..bertunang!!! yup bertunang..seronok jer bila aku tengok member member aku cerita pasal tunang diorang ..hari diorang bertunang..macam macam gelagat..kadang kadang aku dok fikir bila aku nak jadi macam korang..bila aku boleh merasa perasaan bila bakal mak mertua sarungkan cicin..bukan sebab aku dah menggatal..tapi itu memang fitrah seorang manusia..so kena lar ada perasaan macam tu..lagipun korang kena faham umur aku bukan makin muda..tapi makin meningkat..ada tu member aku dah ada anak..comel jer..bila kemana mana bawak anak sekali..sweet nya..mmmmm..tak per lar mungkin belum masa nyer lagi untuk aku merasa semua tu..next time maybe..so kepada teman teman yang akan bertunang dan yang dah bertunang aku ucapkan selamat bertunang..and yang nak kahwin dan yang dah pun berkahwin selamat pengantin baru aku ucapkan..semoga kalian hidup aman sejahtera..Aminnn...

so aku dalam berangan tu ada juga impian..aku kalau nak bertunang..tak nak yang over sangat cukup lar sedara mara jer..and teman teman rapat..and kalau bab baju tu simple simple jer cukup..bukan nak kahwin pun..huhuhu..and kalau boleh waktu tunang aku suka warna putih..sebab suci jer..hahahahaha..berangan lebih..adeh..calon pon tak ada lagi..ahakxxxx..adeh..*abis tu pakwa ko sekarang tu aper??memang lar tapi laen..dyer tak convert lagi..and aku kalau boleh tak nak lar dyer convert semata mata nak aku..adeh..*bajet cun jer..ahahaha..entah lar..biar ALLAH menentukan dengan siapa aku akan bersama..DIA Maha Mengetahui..

tengok simple jer kan baju dyer..tak payah nak labuci labuci sangat..
then tempat betunang tak payah kot semua semua ni..cukup lar ada tirai tu dengan kerusi..
kalau nak tengok koleksi bebanyak click sini
hahhahahaha..dah fikir dah..macam iya iya jer nak bertunang ni..tapi orang kata tak payah tunang tunang kahwin ejr terus..tapi calon nya mana..ada hati tu..adeh.. ;p

p/s :saya suka awak :p

Monday, March 14, 2011

http://www.emocutez.comQadaq dan Qadar!!

salam semua..ini lah yang di katakan sudah ditetapkan ALLAH sejak azali lagi..sejak akhir akhir ni banyak aku dengar musibah yang berlaku..Tsunami di Jepun..gempa bumi..kes bunuh..bunuh diri..macam macam lar..

tapi apa yang berlaku dekat aku adalah aku kehilangan orang yang aku kenal orang yang aku sayang..baru baru ni rakan seperjuangan aku..accident kereta..Alhamdulillah dyer selamat..cuma patah tangan dan kaki..aku ada post entry tentang dyer..click sini

yang terbaru hari ini dua berita kematian aku dengar..salah seorangnya Opah Chik aku..walaupun aku tak berapa rapat..tapi dia ada kenan mengena dengan keluarga aku..kira sedara..baru meninggal dunia sebab sakit tua pada pukul 9.00 malam tadi..Ya ALLAH sudah tiba masanya KAU mencabut nyawanya..
 al-Fatihah.

yang kedua berita kematian rakan seperjuangan aku di poli...mendiang juga rakan sperjuangan aku dalam Taekwando di poli..mendiang kemalangan jalan raya pada pukul 4.00 pagi tadi menaiki motor..di gilis kereta dan dua treler..menurut En. Balak mayat akan di bakar..sebab dyer orag hindu..jadi mengikut kepercayaan mereka mayat akan dibakar..

yang aku paling takut adalah tentang opah aku..for your information yang meninggal hari ini bukan opah aku yang sedang sakit tenat di HUKM tapi opah di kampung..keluarga aku ni sedara mara nya ramai..kebanyakkannya rumah jiran jiran jer..senang nak balik kampung..and yang sakit ni juga bukan opah kandung aku..opah kandung aku dah lama pergi menghadap Ilahi..tapi kira ada bau bau bacang..now sedang sakit tenat..kata Doc dyer suruh kami prepare jer..harap teman teman blogger dan teman teman aku doakan agar opah aku cepat sembuh kei..dan dipanjangkan umurnya..aminn..

Ya ALLAH adakah dunia sudah hampir usianya???banyak dosa yang aku dah lakukan..

Friday, March 11, 2011

http://www.emocutez.comTsunami at JAPAN

Tsunami Alert for New Zealand, the Philippines, Indonesia, Papua New Guinea, Hawaii, and others. Waves expected over the next few hours, caused by 8.9 earthquake in Japan. [ from Google]

Ya ALLAH..takut nya bila dengar perkara perkara macam ni..ini menandakan kiamat kecil..banyakkah amalan ibadah ku ini.. kalau di kaji balik dunia kita seperti berputar ke zaman Nabi Nuh di mana umatnya homoseksual..tak takut ker korang semua..aku memang takut..dosa aku jangan cakap lar memang banyak..sekarang berita terbaru yang kita dengar adalah mengenai Tsunami yang berlaku di negara Jepun..di negara Asia..ini bermakna Malaysia juga mungkin akan kena serpihan nya..minta jauh..

more news about Tsunami at JAPAN

By MALCOLM FOSTER, Associated Press Malcolm Foster, Associated Press – 28 mins ago
TOKYO – A ferocious tsunami spawned by one of the largest earthquakes ever recorded slammed Japan's eastern coast Friday, killing hundreds of people as it swept away boats, cars and homes while widespread fires burned out of control.


Hours later, the tsunami hit Hawaii and warnings blanketed the Pacific, as far away as South America, Canada, Alaska and the entire U.S. West Coast.
Police said 200 to 300 bodies were found in the northeastern coastal city of Sendai. Another 88 were confirmed killed and at least 349 were missing. The death toll was likely to continue climbing given the scale of the disaster.


The magnitude 8.9 offshore quake unleashed a 23-foot (7-meter) tsunami and was followed by more than 50 aftershocks for hours, many of them of more than magnitude 6.0.
Dozens of cities and villages along a 1,300-mile (2,100-kilometer) stretch of coastline were shaken by violent tremors that reached as far away as Tokyo, hundreds of miles (kilometers) from the epicenter.
"The earthquake has caused major damage in broad areas in northern Japan," Prime Minister Naoto Kan said at a news conference.


The government ordered thousands of residents near a nuclear power plant in Onahama city to evacuate because the plant's system was unable to cool the reactor. The reactor was not leaking radiation but its core remained hot even after a shutdown. The plant is 170 miles (270 kilometers) northeast of Tokyo.
Trouble was reported at two other nuclear plants as well, but there was no radiation leak at any.
Japan's coast guard said it was searching for 80 dock workers working on a ship that was swept away from a shipyard in Miyagi prefecture.

kalau tak faham boleh translate dekat Google Translate..info click ni



Even for a country used to earthquakes, this one was of horrific proportions because of the tsunami that crashed ashore, swallowing everything in its path as it surged several miles (kilometers) inland before retreating. The apocalyptic images of surging water broadcast by Japanese TV networks resembled scenes from a Hollywood disaster movie.
Large fishing boats and other sea vessels rode high waves into the cities, slamming against overpasses or scraping under them and snapping power lines along the way. Upturned and partially submerged vehicles were seen bobbing in the water. Ships anchored in ports crashed against each other.
The highways to the worst-hit coastal areas were severely damaged and communications, including telephone lines, were snapped. Train services in northeastern Japan and in Tokyo, which normally serve 10 million people a day, were also suspended, leaving untold numbers stranded in stations or roaming the streets. Tokyo's Narita airport was closed indefinitely.
Jesse Johnson, a native of the U.S. state of Nevada, who lives in Chiba, north of Tokyo, was eating at a sushi restaurant with his wife when the quake hit.
"At first it didn't feel unusual, but then it went on and on. So I got myself and my wife under the table," he told The Associated Press. "I've lived in Japan for 10 years and I've never felt anything like this before. The aftershocks keep coming. It's gotten to the point where I don't know whether it's me shaking or an earthquake."
Waves of muddy waters flowed over farmland near the city of Sendai, carrying buildings, some on fire, inland as cars attempted to drive away. Sendai airport, north of Tokyo, was inundated with cars, trucks, buses and thick mud deposited over its runways. Fires spread through a section of the city, public broadcaster NHK reported.
More than 300 houses were washed away in Ofunato City alone. Television footage showed mangled debris, uprooted trees, upturned cars and shattered timber littering streets.
The tsunami roared over embankments, washing anything in its path inland before reversing directions and carrying the cars, homes and other debris out to sea. Flames shot from some of the houses, probably because of burst gas pipes.
"Our initial assessment indicates that there has already been enormous damage," Chief Cabinet Secretary Yukio Edano said. "We will make maximum relief effort based on that assessment."
He said the Defense Ministry was sending troops to the quake-hit region. A utility aircraft and several helicopters were on the way.
A large fire erupted at the Cosmo oil refinery in Ichihara city in Chiba prefecture and burned out of control with 100-foot (30 meter) -high flames whipping into the sky.
From northeastern Japan's Miyagi prefecture, NHK showed footage of a large ship being swept away and ramming directly into a breakwater in Kesennuma city.
NHK said more than 4 million buildings were without power in Tokyo and its suburbs.
Also in Miyagi, a fire broke out in a turbine building of a nuclear power plant, but it was later extinguished, said Tohoku Electric Power Co. the company said.
A reactor area of a nearby plant was leaking water, the company said. But it was unclear if the leak was caused by tsunami water or something else. There were no reports of radioactive leaks at any of Japan's nuclear plants.
Jefferies International Limited, a global investment banking group, said it estimated overall losses to be about $10 billion.
The U.S. Geological Survey said the 2:46 p.m. quake was a magnitude 8.9, the biggest earthquake to hit Japan since officials began keeping records in the late 1800s, and one of the biggest ever recorded in the world.
The quake struck at a depth of six miles (10 kilometers), about 80 miles (125 kilometers) off the eastern coast, the agency said. The area is 240 miles (380 kilometers) northeast of Tokyo.
A tsunami warning was extended to a number of Pacific, Southeast Asian and Latin American nations, including Japan, Russia, Indonesia, New Zealand and Chile. In the Philippines, authorities ordered an evacuation of coastal communities, but no unusual waves were reported.
Thousands of people fled their homes in Indonesia after officials warned of a tsunami up to 6 feet (2 meters) high. But waves of only 4 inches (10 centimeters) were measured. No big waves came to the Northern Mariana Islands, a U.S. territory, either.
The first waves hit Hawaii about 1400 GMT (9 a.m. EST) Friday. A tsunami at least 3 feet (a meter) high were recorded on Oahu and Kauai, and officials warned that the waves would continue and could become larger.

In downtown Tokyo, large buildings shook violently and workers poured into the street for safety. TV footage showed a large building on fire and bellowing smoke in the Odaiba district of Tokyo. The tremor bent the upper tip of the iconic Tokyo Tower, a 1,093-foot (333-meter) steel structure inspired by the Eiffel Tower in Paris.
Osamu Akiya, 46, was working in Tokyo at his office in a trading company when the quake hit.
It sent bookshelves and computers crashing to the floor, and cracks appeared in the walls.


"I've been through many earthquakes, but I've never felt anything like this," he said. "I don't know if we'll be able to get home tonight."
Footage on NHK from their Sendai office showed employees stumbling around and books and papers crashing from desks. It also showed a glass shelter at a bus stop in Tokyo completely smashed by the quake and a weeping woman nearby being comforted by another woman.
Several quakes had hit the same region in recent days, including a 7.3 magnitude one on Wednesday that caused no damage.
Hiroshi Sato, a disaster management official in northern Iwate prefecture, said officials were having trouble getting an overall picture of the destruction.

"We don't even know the extent of damage. Roads were badly damaged and cut off as tsunami washed away debris, cars and many other things," he said.
Dozens of fires were reported in northern prefectures of Fukushima, Sendai, Iwate and Ibaraki. Collapsed homes and landslides were also reported in Miyagi.
Japan's worst previous quake was in 1923 in Kanto, an 8.3-magnitude temblor that killed 143,000 people, according to USGS. A 7.2-magnitude quake in Kobe city in 1996 killed 6,400 people.
Japan lies on the "Ring of Fire" — an arc of earthquake and volcanic zones stretching around the Pacific where about 90 percent of the world's quakes occur, including the one that triggered the Dec. 26, 2004, Indian Ocean tsunami that killed an estimated 230,000 people in 12 nations. A magnitude-8.8 temblor that shook central Chile last February also generated a tsunami and killed 524 people.


Associated Press writers Jay Alabaster, Mari Yamaguchi, Tomoko A. Hosaka and Yuri Kageyama contributed to this report.

Wednesday, March 09, 2011

http://www.emocutez.comNur Amirah bt Abdul Manap!!

sautu petang ketika aku sedang sibuk buat kerja di pejabat..tetiba aku dapat satu panggilan dari seorang teman lama.. kring!! kring!! lagu berkumandang..aku angkat and bersembang :
teman : wei ko tau cerita tak??
aku : cerita aper??
teman : arm accident pagi tadi!! ayong bagi tahu aku!!
aku : merepek lar kau..kau tipukan..saja nak kena kan aku..
teman : sumpah aku tak tipu..kalau kau tak percaya kau call abah..tanya abah sendiri..call no celcome Arm..
aku : ok aku call abah..demi ALLAH kau tak tipu??
teman : demi ALLAH aku tak tipu..
aku : letak and call abah..
aku terus call abah (no Celcome arm)
aku : Assalammualaikum..abah dengar cerita Arm accident macam mana keadaan dyer??
abah : Waalaikummusalam aah Angah(Arm) accident dekat hospital Slim river sekarang..tapi abah nak mintak transfer ker hospital sg. Buluh..dekat sikit..
aku : macam mana keadaan dyer??
abah : tak tau nak cakap dewi..datang sini tengok dyer..teruk sangat..kereta dyer hancur..
aku time tu tak tau nak cakap aper..sedih risau semua nya ada..dyer lar kawan aku yang sangat memahami aku faham aku..ada time aku meerlukan dyer..walaupun aku kenal dengan dyer tak lama tapi semua kitorang kongsi bersama..rahsia dyer aku tahu rahsia dyer aku tahu..family dyer aku kenal..family aku pon dyer kenal..siapa boleh tahan dengar kawan macam tu..so aku buat keputusan untuk pergi ziarah dyer dekat hospital Slim River..so aku terus call adek(Deiny) ajak terus follow sekali..

balik kerja aku terus gerak pergi perak..angkat adek aku and kawan dyer..terus gerak perak and then call abah time dekat behrang..then abah cakap Arm dah transfer ker Sg. Buluh..so dah alang alang aku dekat perak aku gerak g umah Mama aku dulu..then baru gerak Sg.Buluh..lepas sejam Arm di hantar ker Sg. Buluh baru aku sampai..

aku terus berlari kebilik kecemasan..dari pintu depan aku dapat dengar dyer menjerit sakit..Ya ALLAH lemah aku nak pergi tengok dyer time tu..sayu aku tengok..kaki berbalut..tangan berbalut..tengkuk dyer kena support dengan apa entah nama dyer..aku pun tak tau..aku jumpa dyer tsayu aku tengok air mata dyer mengalir tahan sakit..aku panggil nama dyer..banyak kali baru dyer buka mata..

aku berborak dengan dyer:

aku : Arm kau ok??aku ni..
arm : wei aku nak angkat tangan..tolong aku wei..
aku : tak mo macam ni..sabar kei..
arm : tolong aku wi..aku nak muntah..tolong aku cabut menda ni..
aku : jap aku panggil Doc..

aku panggil Doc..then Doc cakap dyerorang dah pasang tiub so dyer tak kan muntah..

aku : arm kau sabar kei..Doc cakap kau tak kan muntah sebab dah bagi ubat untuk tahan muntah..
arm :wi tolong cabut benda ni..aku nak bercakap..
aku : aku bukak alat nafas tu..
arm : wi aku nak angkat kaki..naper tak boleh gerak..aku nak tengok orang please wi..aku nak bangun (menangis dyer time tu..)
aku : tak mo macam ni arm..nanti kau dah sihat kau bangun kei..
arm : dyer pejam mata tahan air mata..

arm diam and pejam mata tahan menangis..then aku gerak pergi dekat family dyer..jumpa mama abah and adek beradik dyer..then cakap dengan abah macam mana arm boleh accident..so arm accident dekat Tg. Malim dekat  Kg. Kelawar ..langar double line..time tu dyer mengantuk..pukul 10.00 pagi nak ker 11.00 pagi macam tu..then abah cakap lagi..kalau tengok kereta dyer memang tak boleh cakap aper..sebab kereta dyer hancur..depan bertembung depan..abah pesan lagi dengan aku lepas ni jangan bawak kereta lelaju..jangan drive time mengantuk..bila orang tua pesan dengar jangan degil..ibu bapa tau apa akan jadi dengan anak dyer..

then Doc bawak Arm untuk X-tray bahagian dalam badan untuk tengok takut ada kecederaan dalaman..then Alhamdulillah tak ada kecederaaan dalaman..then lepas 10 minit Doc bawak dyer lagi untuk X-tray kaki tangan and bahagian tulang..so tengkuk dyer retak, tangan dua dua patah, jari patah, pinggang patah, tulang peha patah, lutut hancur, tulang buku lali patah, lemak dekat peha hancur and takut serpihan lemak masuk dalam saluran darah..and kalau serpihan tu besarr kemungkinan saluran darah tersumbat, koyak dekat bahagian peha..kena jahit..aku dah tau nak cakap aper bila mama cakap macam tu..aku tunggu sampai dyer nak pindah ker wad..tapi bila Arm nak di pindah ker wad Doc pakar tulang suruh relax dulu jangan bawak naek lagi..lepas tu aku gerak balik sebab aku tengok adek angah pon dah ngantuk nak tido..maner tak nyer aku datang dari pukul 8.45 malam sampai 1.30 pagi..tapi Arm tak di bawa masuk wad lagi..sebab bilik X-tray aper entah penuh..aku tak faham sangat bahasa hospital ni..

esok nyer aku datang lagi..tapi tak sempat tengok sebab Arm dah masuk dewan bedah..4 jam dyer akan ada dalam tu..then aku call Ayong(kakak Arm)..then Ayong cakap nanti baru datang balik..then dyer ada cakap..sebelum masuk dewan bedah..Doc ada tanya nama dyer ape..dyer sebut nama arwah Qairunnisa..kawan kitorang yang meninggal dunia sebab kuman di paru paru..then Doc tanya lagi baru dyer jawab Nur Amirah Binti Abdul Manap..Ya Allah ujian aper lagi ko berikan kepada dyer..

aku doaakan kau selamat dan cepat sembuh Arm..aku sayang kau Arm aku rindu nak gadoh dengan kau lagi..

time ni kitorang ada karnival sukan and kami menang tempat pertama..
Arm Aku Maryna
Arm Aku Maryna
Arm dan arwah Qairunnisa

event kerja tetap kitorang dua bersama.. 

keluar bawak Loq berjalan jalan..



p/s : aku doakan kau cepat sembuh..love u Arm..

Sunday, March 06, 2011

http://www.emocutez.comSWEET 20TH!!

hari ini hari jadi aku!! wow!!
selamat hari jadi Didie..alhamdulillah di panjangkan umur,,,
happy sweet 20th dear.. aku dah makin matang dan dewasa..tak sangka..hahaha

jadi aku dah besar ahakx..so apa azam aku..close your eye, make your wish.. :)

i hope i'll be more matured and matured..hahaha ayat lapok..tak pakai dah sekarang..so aku pakai ayat ni.. "aku cuma berharap hidup aku kali ini akan lebih baik tak kira di mana sahaja aku berada..and aku harap akan kejayaan aku di dunia mahupun di akhirat kelak..aminn.. semua orang inginkan kesempurnaan dalam hidupnya sendiri..should i too.." hahahaha..amacam baru tak..hahahaha..mekacih kepada teman teman yang wish dekat aku..terharu sangat..tq too to my E. Balak sebab call and nyanyikan lagu untuk diri ini..terharu..mekacih baby temox..hehehehe

so now aku dah 20 tahun..tahun depan dah boleh mengundi and wajib untuk pergi mengundi..wah tak mo tak mo..hahaha..boleh tak macam tu..ahakx..tak aper mengundi untuk masa hadapan negara..majulah negara untuk masa hadapan..wah berpatriotik yer..hahahahaha..

p/s : i love me..

Friday, March 04, 2011

http://www.emocutez.comMEMILIH SAHABAT!!

salam semua rakyat jelata blogger hari yang mulia ini memekak di tengahari ini.. STOP!!!! dah penat pembuka kata..hehehe..ok back to the main entry..aku ada terbaca dari satu entry blog MamaFami's Journey  tentang mencari sahabat..then aku terfikir..kalau nak cari sahabat bukan nyer mudah..sebab ianya ada kaitan dengan hidup dan mati..kalau korang tak percaya tak aper aku faham..tapi ianya adalah benar..korang mesti ada terbaca tentang "KAWAN MAKAN KAWAN" ..ha mesti ada kan..pasal kawan cemburu dengan kawan..tikam kawan sendiri dari belakang..kalau nak citer semua memang tak habis lar kan..tapi itu lah dunia..mencari sahabat sangat penting dalam kehidupan selain keluarga..dari sahabat jadi kekasih..penting kan sahabat ni..jadi pilih sahabat perlu ada ciri ciri macam ini:-

sahabat [google image]
Memilih Sahabat   
  

Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:
Pertama, pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat, pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima, sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

ini baru dikatakan sahabat sehidup semati..and korang juga kena fikir kalau nak mencari sahabat..seorang sahabat perlu tak ada perangai yang macam ni:-

1. bila korang dengar dia suka cerita akan keburukan orang lain..jauhkan diri dari dia..sebab jangan pelik atau marah kalau keburukan korang dyer citer dekat orang lain..sebab dyer ni jenis tak makan saman..

2. bila korang dengar dyer cerita tentang rahsia orang lain..jauhkan diri dari dyer..sebab dyer bukan penyimpan rahsia yang baik malah memburukkan lagi dan suka bawa mulut merata rata..jangan pelik kalau korang dengar rahsia korang dah tersebar luas sampai ke lobang cacing..

3. bila korang perlukan bantuan dyer akan bagi beribu alasan yang bodoh..jauhkan diri dari dyer sebab dyer ni memang tak boleh pakai and tak boleh harap langsung..

4. bila korang ada balak/awek yang perghh memang cair ar kalau tengok..and dyer dengan cepat sepantas kilat nak tau tentang pasangan korang..siap tanya apa yang pasangan korang suka..*sibuk jer nak taukan.. jauhkan diri dari dyer sebab dyer akan jadi perampas terdekat..hahahha..

5. bila korang harapkan sesuatu dari dyer tetapi dyer hancuri lebih baik korang blaa jer..sebab dyer hanya mementingkan diri dyer sahaja..tak guna ada kawan macam ni..

kita dah nasihat kita dah cakap pon tak guna kalau diri sendiri juga tak perfect..tapi itu lah dia mainan duniawi..yang atas tak semestinya atas.yang bawah tak semestinya akan duduk di bawah..dunia ini berputar..ingat tu..so kepada teman teman aku di luar sana (ada ker??) dengar ni aku nak buat pengakuan..aku sentiasa akan baik dengan korang selagi korang baik dengan aku..aku harap korang tak kacau hal peribadi aku dengan sebarkan dekat orang lain..kalau orang tu nak tau tentang aku..sendiri tanya aku.. aku pon bukan nya kedekut sangat tak nak bagi tahu..and one more please listen!!! tolong jangan bersikap "sedih" dengan aku..tak makan ok..and tak perlu nak "sedih" dekat orang lain..sebab semua orang tau yang ko ni memang "sedih" please lar..dah basi ok..mana yang tak kenal kau jer yang akan "sedih" dengan cerita kau..but remember this what comes around goes around.. itu jer.. so pepandai bawa diri di dunia ni..jangan hanya ingat keseronokkan tak akan kemana..sahabat suka memang banyak sahabat duka satu persepuluh pon susah nak cari..so minta maaf lar wei cepat cepat sebelom terlambat..


p/s : love u En. Balak :)

Thursday, March 03, 2011

http://www.emocutez.comHARIMAU MALAYA!!

hahahahaha..awal awal pagi aku dah gelak gelak macam ni..maknanyer aku sedang gembira..mana tak nya kemarin lepas aku dapat kenakan En. Balak..kesian dyer..tapi sweet sangat bila kadang kadang kita buat sesuatu yang baru dan tak dijangka..ahakxxxx..En. Balak orang minta maaf kei kena kan baby..nanti orang buat lagi..hehehe..

before tu ASSALAMMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIRWABARAKATUH..lupa nak bagi salam..hehehe..ok back to the entri kali ini..pasukan HARIMAU MALAYA A!! kenapa dengan diorang..huhuhu..jangan tak tau aku just nak share dengan korang semua yang aku minat gila gila ada lah dis mamat ni.. MOHD MUSLIM AHMAD seorang anak muda dari KUALA TERENGGANU..first aku tengok dyer perform time MALAYSIA vs PAKISTAN..aku tertanya tanya siapa permain jersi bernombor 15 tu??aku cari cari rupanya MUSLIM AHMAD hahaha..suka suka..muka dyer comel jer..bentuk muka macam ni yang aku suka pada lelaki..nampak macam macho macho gitu..ahakxxxx..then lepas tu seminggu aku asyik cerita pasal dyer dekat En. Balak..En. Balak pon redha jer lar tadah jer telinga nak menahan aku dok memuji muji pemuda berjersi 15..hehehe..apa apa pun En. Balak still number 1..tarak ada lain punya..

MOHD MUSLIM AHMAD

tapi korang jangan tak tahu..aku juga ada minati seorang pemuda bekas pemain bola sepak Sungai Petani Jr, Kedah ..seorang yang baik hati penyayang dan comel encem ngada ngada semua dia lar..kalau nak tau..ni lar dye..
 ULU FC (team dekat PTSS)
time ni dyer maen untuk POLITEKNIK kitorang..
love En. Balak sahaja!!
p/s : kawan masa kechik aku dah tunang..
:)