| SAHABAT |

Tuesday, September 28, 2010

SILVER

pergh sangat seronok berada di UKM selama 3 hari..di mana aku dapat tempat ke dua dalam pertandingan KEJOHANAN TAEKWONDO TERBUKA KEBANGSAAN DI UKM 2010..wah berbahasa MELAYU sungguh ..huhuhuhu..ok lar kan dapat no 2..not bad..tapi tak dapat pergi SHANGHAI..coz' hadiah utama dia dapat wakil MALAYSIA pergi SHANGHAI, CHINA..kalau kalah pun tak apa coz dapat pergi jalan jalan..seronoknya..tapi itu semua tinggal kenangan..pergh sadis sungguh..

the most important is aku suka sangat coz dapat biasiswa kalau aku nak sambung belajar di mana mana universiti nanti..yeaaaaa..ALHAMDULILLAH..kurang sikit beban nanti..tak sia sia aku lebam sana lebam sini..hodoh jer badan ni bila tengok ada tompok tompok biru ungu hijau..sakit nya...owh tidak!!


minyak minyak muka aku..

DEACTIVE

setelah banyak kali aku mencuba akhirnya aku berjaya DEACTIVE FACEBOOK aku..thankz GOD..finally aku back off from semua semua ni..bosan dah..

Wednesday, September 08, 2010

hari yang sangat interesting

perghh bapak lar..kalau hari hari macam ni boleh patah pinggang aku..nak kena kacau kuali untuk 5 jam..perghh mana tahan..bayangkan lah berbulan bulan tangan yang cantik ni dok tekan keyboard now nak suruh aku pegang kuali dan sudip..untuk masa yang lama..owh no!!!kalau suruh berperang aku sanggup..duduk dekat dapur..tidak sama sekali..lucky me dapat encik Balak yang pandai masak..fuuuuuuhh...leeegaaaa..huhuhuhu..kalau tak makan kat kedai lar jawab nya..ahakxxxxxx..

aku makan memang pandai..masak tu agak malas sikit..malas ok..bukan tak reti..huh..belagak pula..adeh..so siap sudah rendang dan serunding for raya tahun ni..kuih raya pon ada.pergghh raya sakan lar perut aku nampaknya..makan jer la keja..hahahha..gumbira rasa hati..ahakxxxxx..

tu je sebenarnya aku nak post untuk hari ini..kuikuikuikui..

p/s : chanraktherpradit

Tuesday, September 07, 2010

adoi sangat bosan

kenapa bosan..entah lar..bosan gila rasa..nak keluar kenderaan tak ada..nak balik selayang mama tak bagi..sebab badan masih lemah..jadi duduk rumah tengok movie or pape cerita yang sedang ditayangkan di dada tv..adeh..malasnya..sebu segala kepala otak ni..adoi..

owh TENSION nya!!

03 - 09 - 2010

rosak mood shopping aku bila sakit melanda diri..
bayangkan tengah seronok bershopping tetiba rasa nak muntah muntah..loya tekak..sakit kepala..in my mind tak kan pregnant??owh anak siapa..??adeh..so aku cakap kat mama.."mama yah nak rehat lar..tak larat..rasa nak pengsan.." then mama cakap "ok, pergi duduk kat bangku tu..mama nak continued shopping.." aku pon say ok yah tunggu mama dekat situ..berjam juga tunggu adoi tak jumpa jalan rumah ker dorang ni..bapak lama...time time ni la sakit nak datang..on the way nak balik time tu pukul 1700 hour kira 5.00 petang aku bangun dari tidur sekali bbbbbbuuwwwwekkk...aku terus muntah dalam kereta..cecair kuning keluar akhirnya dari badan aku..aku dah tak boleh tahan..

04 - 09 - 2010

bayangkan orang lain puasa dari terbitnya fajar hingga terbenam fajar...tapi aku taaakkk..aku puasa dari terbit fajar hingga terbit fajar..wwoooww..24 jam aku tak makan minum..macam mana nak minum..masuk je air sure kuar balik..sengsaranya rasa..sampai jer rumah aku ingat ok larr..rupanya tak..berlarutan ..mama aku kesian tengok aku ulang alik pergi toilet sebab nak muntah..tapi yang keluar semua cecair kuning..then aku di hantar ke ward kecemasan di Hospital Slim River, Perak jam 0200 hour kira pukul 2.00 pagi..kena masuk air..ambil darah..uji air kencing..owh dugaan apa yang aku terima bulan puasa ni..lepas beberapa jam aku di benarkan pulang..Alhamdulillah..finally boleh pulang ke rumah..

06 - 09 - 2010

tapi tak baek baek gak sakit aku ni..lusa nya mama hantar pergi klinik pula..Klinik Yusof, Bidor, Perak...doc suruh aku makan ubat jangan puasa kalau tak boleh tahan..tapi aku tetap puasa sebab aku malas nak ganti ganti..hehehehhehe..makan ubat makan ubat..owh tak suka ubat..benci benci..hope aku cepat sembuh..


Thursday, September 02, 2010

MARI BELAJAR - THAILAND SIRI 3



hari ini aku akan ajar korang dalam bernombor..so kalau kita dah pandai sebut nombor nombor dia..kira kita dah boleh masuk Thailand..hu3..

(1) = Nin
(2) = Song
(3) = Sam
(4) = See
(5) = Ha
(6) = Hok
(7) = Jet
(8) = Pad
(9) = Cow
(10) = Sip
(11) = Sip ett
(12) = Sip song
(13) = Sip sam
(14) = Sip see
(15) = Sip ha
(20) = Yee sip
(21) = Yee sip ett
(22) = Yee sip song
(23) = Yee sip sam
(24) = Yee sip see
(25) = Yee sip ha
(30) = Sam sip
(40) = See sip
(50) = Hok sip
(60) = Jet sip
(100) = Nin roy
(150) = Nin roy ha sip
(1,000) = Nin pun
(1,500) = Nin pun ha roy
(2,000) = See pun
(10,000) = Nin Mong
(20,000) = Song Mong
(50,000) = Ha Mong)
(100,000) = Nin San

selain tu kalau kita kena kutuk sekurang kurang nya kita tahu dia mengata kita apa..

Stupid = Ting Tong
Crazy = Baa
Very Crazy = Baa Mak
Pickle Brain = Samong Dong
Dumb / Brainless = Mai me Samong
Bad Person = Jai Dumb
Bad Temper = Jai Ron
Thieve = Kamoy
Shit = Key

p/s: selamat belajar

APA DAAAA..

ahakx..dah seminggu aku pulang ke kampung halaman..macam mana aku boleh lupa hari ini hari khamis..nampak sangat tak tahu perkembangan dunia luar..adoii..manyak kasian sama aku,,ini bermakna lagi 7 hari lagi nak raya..how come..ahakxxxxx..yeaaa..seronoknya..tapi aku tak shopping lagi..adehh..tak apa bukan raya bermakna kita kena membazir..tapi sunat untuk berpakaian baru..gor dtaam..gor dtaam (whatever)..huhuhu,,dah pandai cakap Siam dah sikit sikit..

MARI BELAJAR - THAILAND SIRI 2


ini sambungan dari yang lepas..

When you use the word (Mai) @ the end of a sentence, it means you are asking a question.
Are you hungry ? = Khun Hue mai
Are you happy ? = Khun sabbi dee mai
Do you have a boy friend ? = Khun me fan mai

To use the word Mai in front of a word means = No / don't.
I don't understand = Mai Kao Jai
No thanks = Mai owl Kap
I don't know = Mai roo
I don't like it = Pom/Chan mai chop

Eyes= Tar
Lips = Pak
Pretty = Nar rak
Beautiful = Sway
Hansome = Law
Breasts = Nom
Kiss = Joop
Like = Chop
You are very beautiful = Khu n sway mak
You are very pretty = Khun nar rak mak
What is your name ? = Khun chew alie
You have a beautiful smile = Khun me yim sway
Happy to meet you = Pom/Chan me Quam sook Tee die pop khun
See you again = lowel Pop Gun
Do you have a boy friend ? = Khun me fan mai
I like you = Pom/Chan chop Khun
You have big breasts = Khun me nom yaa
What are you thinking ? = Khun Kitt alie
I am Shy = Pom/Chan key eye
You look good = Khun doo dee
You look beautiful = Khun doo sway jung
Thailand girl very Beautiful = Pull Ying Thai Sway Mak
I love you long time = Pom/Chan Rak Khun nan lowel
Come watch a movie with me = Pie do nung gup Pom/Chan mai
Come eat with me = Pie gin kao gup pom/chan mai
Come with me = Pie Duay

now korang dah boleh speak Thailand..but must remember sebutan kena betul..kalau lain sebutnya lain maksudnya..

p/s : selamat mencuba

Wednesday, September 01, 2010

MARI BELAJAR - THAILAND

bosan dengan cerita sedih..??now aku nak ajar korang berbahasa Thailand..so senang lar kepada mereka yang berkawan or bercouple couple dengan orang Siam..huhhuhuhu..ni baru basic punya..nanti aku post kan yang lagi laen..then untuk pengetahuan korang semua Thailand ada 7 bahasa..bahasa yang orang Thai-Malaysia pakai tak sama dengan bahasa dekat Thailand yang betul..

I = Pom (m) / Chan (f)
You = Khun
Hello
= Sawa dee kap/kaa
Hello (Casual between friends) = Wad Dee
Thank you = Spoken by males = kap / Females = Kaa
Thank you very much = kob khun kap/ kob khun kaa
(Thank you) Kap / Kaa, can be said at the end of any sentence, it is a sign of respect to whom you are speaking with and is regarded as being polite.
How are you ? = Sabbi dee mai
I am fine thanks = Pom/Chan Sabbi dee kup / Kaa
I am good thanks how are you ? = Pom/Chan Sabbi dee kap, khun sabbi dee mai
Your Welcome = Yin dee kap / kaa
Wait = Koi
Waiting long time = Koi nun lowel
Come = Ma
Come from = Ma Jark
I come from Thailand = Pom/Chan Mar Jark Pra Ted Thai
I Love Thailand = Pom/Chan Rak Mung Thai
The word Lowal = past tense - it has happened already.
The word is used at the end of the sentance to say "past tense".
I have come / Arrived = Ma Lowel
Go = Pie
Gone already = Pie Lowel
Go Where = Pie Nay
Go Soon = Pie Dell Nee
Toilet = Hong Nam
Where is the Toilet ? = Hong Nam U Nay
Eat = Gin
Drink = Durn
Food = Aharn
Snack food = Ka Nom
Have eaten already = Gin Lowel
Rice = Cow
I am Hungry = Pom/Chan Hue
Are you Hungry = Khun hue may
Tasty = Aroy
I have eaten already thanks = gin lowel kap / kaa
I am full thank you = Imm lowel kap
Have you eaten enough ? = Imm lowel ruer young
Understand = Kao Jai
Don't Understand = Mai Kao Jai
I dont Know = Mai Roo
Want = Owl
Don't Want = Mai Owl
Now = Ton nee
Today = Wan nee
To night = Kurn nee
This morning = Chow nee
Tomorrow = Prong nee
Yesterday = Mur wan
What is the time = Gee mong lowal
Water = Nam
Ice = Nam kang
Hot Water = Nam Ron
Water Fall = Nam Toc
Rain = Fon
Raining = Fon Toc
Shower = Up Narm
May Be / Perhaps = Bung Tee
Play = Len
Speak = Pood
Funny = Snook
I know = Pom/Chan roo
I don't know = Pom/Chan mai roo
Every thing = Took Sing
Large = Yai
Small = leck
Fast = Rewel
Slow = Cha Cha
Crazy = Baa
You are Crazy = Khun Baa lowel
You are Very Crazy = Khun Baa Mark
Stupid = Ting Tong
You are stupid = Khun Ting Tong lowel
Have = Me
I have = Pom/Chan me
I Don't have = Pom/Chan mai me
You have = Khun me
You don't have = Khun mai me
Can not hear you = May dar yin Khun
I can hear you = Pom/Chan dar yin Khun
Work = Tam yarn
I want = Pom/Chan Thong Kan / Yag
I Think = Pom/Chan Kitt waar
Why = Tum mi
I am sick = Pom/Chan mezza bi
Also = Duay
Happy = me Quarm sook / Sabbi dee
I am Happy = Pom/Chan me quarm sook / Pom/Chan sabbi dee
I am not Happy = Pom/Chan mai sabbi
I am Sad = Pom/Chan Sear Jea
I am Sorry = Pom/Chan kor Tort
I am Confused = Pom/Chan Sap Sonn
Never mind = Mai pen rye
A lot / Very= Mak
Hurt / Pain = Jep
I am full = Imm lowal
I forget = Pom/Chan leum lowel
Where is = U Tee Nay
Over their = Tee non
Here = Tee nee
When = Mer rai
Friend = Pern
Good Friend = Pern Dee
Problem = Pun ha
I have a problem = Pom me pun ha
Afraid = Glue Ae
Frightend / Scare = Tock J
Good = Dee
Very Good = Dee mak
Bad = Lawel or Mai Dee
Hot Day = Dad lon
Cold wind = Lom yen
Strong wind = Lom rang
Bathroom / Toilet = Hong Nam
Shower = Up nam
Look = Doo
See = Hen
Again = Eek krang
Tell a Lie = Port Go Hok
Talking Shit / lies alot = Port Key More
Promise = Sanya
Sorry = Kor Tort
Sleep = Lap / non / non lap
Wake up= Turn