| SAHABAT |

Saturday, December 14, 2013

pengalaman awal mengandung..

assalamualaikum,,

ok di sebab kan hari ni SB tak buat apa apa dekat opis..maka dengan rajinnya SB nak patah balik masa mula mula mengandung..hhehehehhe..melayan perasaan sorang sorang kejap.. sebelum SB tau yang SB dah berbadan dua kepala ni jangan cerita lah sakit dia Tuhan jer tau..yang encik Askar pon dah naik risau kenapa sakit sakit kepala..tapi bila mai tengahari sihat pula..ceria kemain..

then ada satu hari tu ada budak opis bawa buah mangga muda..dia punya terliur perghhh sedap giler masam masam..makan buah mangga macam makan buah epal..bos dok tanya kamu ni mengandung ke..yang SB pon cakap merepek laaa..mana ada..kau giler baru balik honeymoon tak kan dah lekat..tapi yang tu monolog sorang sorang le hehehehe...

seminggu asyik pening and muntah muntah jer encik Askar ajak check doctor..risau katanya..takut salah makan atau apa..tapi before tu SB dah buat UTP sebelom pergi check doc tanpa pengetahuan encik Askar and result dia dah tentunya negatif ... sedih sangat sebab SB dah start simpan harapan kalau betul SB preggy,,yerla orang asik cakap kita ni mengandung and selalu cari symptom symptom mengandung macam mana..semua symptom tu SB ada..kebanyakkan laa..then check check negatif..tapi serah juga la diri kat doc tu untuk check UTP n sound apa lupa pula..hahahaha..doc cakap dia tak nampak apa apa kantung lagi..and UTP pon negatif..doc pon pelik sebab symptom tu ada..dia kata lepas period datang balik kalau period datang mungkin ada menda lain yang dok kat perut ni..haa sudah SB and encik Askar pon dah risau..menda apa pula doc ni..menakutkan orang betul laaa..

SB pon dok tunggu la bila nak period ni..jangan la buat harapan palsu lagi..tak sanggup kome wei..tunggu punya tunggu period tak datang datang..then sebelum jumpa doc SB buat lagi UTP sendiri tanpa pengetahuan encik Askar ..hasilnya excited wei nak tau..result dia lepas 5 minute tunggu uuuuwwaaa negatif juga..T.T sedihnya...then bagi tahu dekat encik Askar yang period tak datang lagi..dia pun ajak la jumpa doc sebab memang ada appointment dengan doc tarikh tarikh sekian..buat UTP lagi and hasil dia samar samar..and doc buat ultrasound dia nampak ada kantung tapi kecik lagi..dia kata kemungkinan itu kantung baby sebab SB disahkan preggy 4minggu..SB time tu menitik air mata terharu sangat..ye la kita dapat tengok baby dalam yot..tapi encik Askar ni tengok macam tak ada perasaan jer..mungkin dia tak faham kot doc kata apa..hahahahaha..dalam kereta baru SB explain balik apa yang doc cakap..pastu mula la tersengih sengih sorang sorang..hahahha..siap cakap kuat juga walid ni kan.. boleh macam tu..hahahahha

lepas dah tau yang SB preggy..maka start la 'mabuk mabuk' yang sering di alami oleh ibu ibu hamil..setiap pagi muntah gosok gigi muntah masuk kereta muntah nak tidur muntah setiap masa la muntah..nak mandi ya Rabbi malas dia jangan cerita laa..nak buat tu tak larat kat opis tido memanjang..nasib la bos SB ni selalu tak masuk opis..sonang nak tidurkan diri..balik rumah asik letih jer..nak masak jangan harap laa..nak bau menda menda kat segala dapur tu..memang tidak laa..muntah balik jawabnya..nasib baik time awal preggy tu bulan puasa..so SB tak ada risau pasal encik Askar tak makan ke makan ke..sebab petang tu sure beli makanan dekat baazar Ramadhan hehehehe..4 bulan SB tak masak..huhuhu..

and teringat time tu dah pukul 2 pagi..tetiba bangun teringin nak makan roti naan cheese ..yang encik Askar baru nak tidur..gagah SB kejut encik Askar nak makan roti naan cheese..siap bagi alasan boleh sahur sekali..kihkihkih..yang dia dengan muka mamai ikutkan jua keinginan si isteri tercinta untuk makan roti naan cheese..nasib la kedai mamak tu dekat jer dengan rumah..hehehehe..i love u sayangku..terima kasih :D dan kisah mengidam ni tak la berhenti dengan hanya roti naan cheese je..itu baru permulaan dia..

bermula lah kisah mengidam yang melampau..yer laa SB dok ipoh..apa la ada sangat dekat ipoh ni..semua yang SB mengidam ada dekat KL nun..dah laa encik Askar tak ada untuk dua bulan lamanya sebab dihantar untuk kursus apa entah askar askar ni..dengan itu SB duduk dekat rumah dengan baby yang dalam perut ni jer laa..nak makan itu ini tak dapat sebab encik Askar tak bagi keluar sorang sorang kecuali g kerja and balik kerja..nak makan semua tu kena tunggu dia balik..nasib baiklah encik Askar dapat balik rumah 2 minggu sekali itu pon kalau boleh..kadang2 tak boleh langsung..uuuuwwwaaaa....so masa dia balik la baru SB boleh melepaskan nafsu mengidam ni..hehehehe..masa mengidam nak makan meatball ikea ada laa dalam 3 minggu macam tu baru dapat..menangis hari hari nak makan meatball..tiap malam call encik Askar menangis nak makan meatball..time tu dia baru jer habis baris bagai penat penat kena layan pulaa kerenah isteri yang mengidam..hehehe..bukan maksud nak bebankan encik Askar tapi perasaan ni tak boleh nak dikawal..air mata tu dok tahan tahan tak boleh juga..selagi tak dapat selagi tu dok terbayang bayang..akhirnya encik Askar bagi tahu berita gembira minggu ni dia dapat balik and bawa SB pergi ikea makan meatball..hehehe me love u more more more la sayang..hehehehehe..

dengan itu jer kot dulu cerita pengalaman SB masa preggy..nanti akan ada lagi kot..hehehehe..


Wednesday, November 27, 2013

Cari duit dengan SHARE...

assalamualaikum uolls..disebabkan masalah kewangan negara yang penuh dengan hutang piutang dan kita sendiri di belengu dengan masalah kewangan..hari ni SB nak ajar macam mana nak jana duit dengan internet..senang mudah TANPA MODAL yang tersembunyi.. korang mesti pernah dengar tentang 8Share ChurChup dan macam macam lagi..semua ni produk yang boleh buat korang KAYA TANPA MODAL TERSEMBUNYI..korang cuma perlu ada laptop/pc dan internet..nak tau macam mana cara dia korang klik SINI 

first korang kena daftar dulu..masukkan butir butir korang..

korang kena create account korang dahulu..
p/s: username tu hanya sekali jer dan tak boleh ditukar..
then masukkan details korang lepas tu tekan button 'done'
lepas dah registered korang nak tekan button 'no, thanks' tu pon boleh..
ye la nak baca dia bebel mesti korang malas kan..hehehehe..

lepas tu edit la tekan kat button 'edit preferences' tu
setiap kali korang edit korang akan dapat bonus BP macam dekat no 4 tu
lepas korang dah verified email macam no 3 AUTOMATIK korang akan dapat
RM1.00.. secara PERCUMA

dah settle semua ni..korang boleh la share iklan iklan yang diorang bagi..setiap iklan yang di klik korang akan dapat RM 0.20 ..lagi banyak iklan korang share lagi banyak nilai yang korang dapat..korang boleh CASH OUT kan duit korang bila nilai dalam account korang minima RM 51.00 dan maksima RM 500.00.. masa SB buat dalam sehari SB dah boleh dapat RM 4.00.. alhamdulillah..sikit sikit lama lama jadi bukit..rezeki datang tanpa kita sedar..mudah jer korang hanya klik and share..itu jer..kalau sesiapa yang nak daftar boleh la tekan SINI

Friday, November 22, 2013

Jatuh semasa Hamil

ya Allah korang boleh bayangkan tak bila baca tajuk entry SB ni.. kejadian berlaku tengah hari tadi..masa tu SB tengah kejar masa jadi SB cuba berjalan laju dan masa tu keadaan hujan dan jalan pun licin..SB pula time tu pakai selipar jepun yang dah tak tahu berapa kurunnya selipar..

masa tu SB nak turun tangga..nak jadikan cerita tengah SB berjalan SB tergelincir terpijak daun yang licin..then nasib baik lutut jatuh dulu..SB bangun tarik nafas dalam dalam sambil pegang perut dan berdoa "ya Allah kau selamatkan lah anak yang ku kandung ni" sambil berlinang air mata..masa tu dah risau takut ada pendarahan dan jadi apa apa dekat baby..dah la tak ada sorang pun dekat area situ..kalau jadi apa apa SB tak tahu nak minta tolong dengan siapa..kredit pula habis..

SB berjalan perlahan lahan pergi dekat kereta and cuba rehat kan diri..cuba rasa pergerakkan baby..alhamdulillah baby bergerak macam biasa..dah la tengah preggy 6 bulan 2 minggu..Encik Askar tak tahu pun SB jatuh..takut nak bagi tahu dekat hubby..sebab dia dah banyak kali halang pakai selipar tu..tapi degilkan..huhuhuhuuhu..ni la dia akibat derhaka dekat suami sendiri..hhehehe..and pagi tadi pon tak sempat nak solat subuh..mungkin malaikat tak nak jaga SB satu hari ni.. ya Allah kau ampunilah aku hamba yang lemah ini..amin...

Thursday, November 21, 2013

hobi memasak!!!

kalau dulu masa bujang aku memang tak rajin nak masuk dapur..kalau lapar sekali pun aku masak maggie jer..tak pun telur dengan kicap..tapi sejak dah kahwin ni kerajinan aku nak masuk ke dapur sangat meluap luap..mahu taknya selain kasih sayang Encik Askar nak kena jaga perut dia pun kita nak kena jaga juga..kalau perut dah terjaga semuanya pasti akan bertambah sayang..tak gitu..hehehehehe..so since dah kahwin ni kerajinan nak buka resepi resepi online ni sangat la rajin..kekadang tu share dengan kakak kakak SB resepi yang mama kitorang selalu masak..dulu waktu kecik kecik kalau masuk dapur selalu kena halau..tu yang dah besar panjang jadi malas nak ke dapur..tapi tidak sekarang..hehehehhe...

then lepas tahu SB preggy sifat rajin tu terus jadi tak rajin..selama 4 bulan kitorang makan dekat luar..hehehehe..jangan salahkan ibu yang mengandung..hehehe..tapi kerajinan tu datang balik lepas 5months..dan menjadi makin rajin..sampai Encik Askar dah kenyang nak muntah SB soh dia makan masakan yang kedua pula..hehehehe..siapa suruh rela hati nak jadi juri masakan..hahahahahhaha..

korang jer layan jer la gambar kat bawah ni..masak ikut tekak sendiri tu jadi macam ni..hahahaha..

daging masak black paper - first time masak :D
kentang goreng black paper
telur goreng
butter prawn.. sedap giler wei ;p
nasi ayam - first time masak juga ni..
tak sangka menjadi
alhamdulillah..
gambar gambar lain aku tak sempat masak sebab belum sempat nak amek Encik Askar dah ngap dulu..lapar katanya..hehehehe..and maaf la atas kekurangan kualiti gambar itu semua..BB den calor dekat camera..sedih pedih..nak beli yang baru malas..huhuhuhu..

Saturday, November 16, 2013

teka teka jantina baby..

semalam time SB tinggal sorang sorang dekat rumah Encik Askar ada duty lak..so tengah boring boring tak tahu nak buat apa..nak tidur mata tak nak lelap..nak buat kerja aah memang rajin sangat la semalam kan..maka dengan senang hatinya ambil la control astro tu tekan tekan channel mana yang menarik..dok tekan tekan akhirnya berhenti la dekat channel AFC .. hehehehe..biasa la perempuan macam SB ni suka tengok program masakan tapi nak masak nya belom tentu bilanya..hehehehe..masa tu diorang tayangkan cerita Girls Cupcakes..sedapnya la tengok dia buat cup cake..tapi SB tak suka sangat makan cup cake..muak..tapi suka tengok dressing dia buat kat cake tu..first time dengar bacon cup cake..rasa dia macam mana SB pon tak tahu..hehehehe..ok dalam cerita tu dia ada juga cerita pasal owner cup cakes .. kebetulan dia tengah preggy and dia argue la dengan partner dia pasal gender baby..

macam SB juga merasa sangat kuat dapat baby girl..then waktu dia nak wat promotion bacon cup cake tu ada la seorang staff dia main teka teka either baby boy or baby girl mengikut kepercayaan orang brazil..then dia pakai rantai dengan cincin kahwin owner cup cake ni..masukkan cincin tu dekat rantai the dia suruh genggam cincin tu depan perut and fikir dalam hati jantina baby dalam 10 second macam tu laa..so owner dia tentu fikir girl sebab instinct ibu dia kuat kata girl ..then staff dia amek rantai tu letak at depan perut si owner ni..kalau cincin tu berpusing baby yang dikandung adalah girl and kalau cincin tu bergerak kiri kanan means baby yang dikandung baby boy..and masa dia letak depan perut owner tu cincin tu bergerak kiri n kanan..so diorang teka boy..then si owner tak puas hati..esok tu dia g check up dengan hubby n partner n mak n mak mertua dia..scan punya scan doc tu cakap dia dapat baby boy...so semua orang happy yang dia dapat baby boy..

so apa kena mengena dengan SB?? hehehehe lepas rancangan tu SB pun try laaa..amek benang n cincin tunang SB..mula2 cincin tu macam berpusing pastu bergerak kiri ke kanan..then SB try lagi sekali..sama juga..adakah SB akan dapat kembar sepasang??kalau betul alhamdulillah... :D (berangan lebih hehehehehe..)

esok pagi tu SB bagi tahu dekat Encik Askar..last last kena marah..uuuuwwaaaaa dia kata itu tahyul jangan percaya..hahahahahahhaha..tapi kalau nak try try tak pe kan..hehehehehe..


Friday, November 15, 2013

shopping barang baby ..

selamat pagi u olls..ok sebab SB taip menda ni time pagi kalau korang baca malam korang tukar la kepada malam..hehehehe..nampak tak sepotong ayat kat atas tu mengatakan aku nak tulis entry kali ni pasal shopping barang baby..sekarang SB dah ada beberapa list yang dah di senarai pendekkan .. nampak macam banyak kan..hahaha biasalah first time nak jadi mak orang..excited dia kemain laaa..hehehe

so far aku dah beli sikit sikit barang baby padahal baru start minggu lepas aku membeli belah..mahu taknya kalau aku nak tunggu expo baby dekat ipoh ni memang tak akan la ada nya..selalu yang ada expo perabut perabut perabut..bosan tahu tak bosan..cer sekali berkala kala korang buat expo baby dekat ipoh ni..nak juga merasa ..kalau nak pergi ke kl semata mata nak pergi expo baby..dah tentu tentu beratus ratus duit yang akan mengalir tanpa henti..duit perjalanan tu aku dah boleh dapat stroller yang besar dan cantik..hehehehe..tetiba terluah an perasaan tak puas hati ni..hahahaha..

maka dengan ni SB dah pun membeli beberapa pasang baju baby dengan harga rm49.90.. dapat la 3 pasang rompers sekali dengan topi n stoking and 2 pasang jumper suits..murah tak..haaa ni pon sebab reject shop buat promotion buy 1 free 2..dalam setiap set ada dalam 3 pasang baju..mahu taknya kan dah nak akhir tahun ni so banyak la kedai2 buat promotion..di sebabkan aku tak tahu jantina baby ni apa so SB and Encik Askar rembat color yang selamat je la..putih biru n hijau..bulan depan dah tahu jantina baby baru SB and Encik Askar akan beli ikut gender baby..time tu dah sure akan banyak promotion kan..hehehehehe..duit dah simpan sikit sikit untuk barang baby..sekarang ni usha usha dulu..

sekarang ni SB beli mana yang perlu dulu jer..lepas dah tahu gender baby baru SB beli kaw kaw punya hehehehe..tapi ikut keperluan juga laa.. :D sebab baju untuk new born SB dah prepare banyak so lepas ni ingat nak beli barang barang untuk susu and travel..Encik Askar pon dah aim stroller yang dia nak untuk baby first dia..SB follow je sebab Encik Askar kata beli mahal sikit laa mana tau boleh guna untuk yang kedua n ketiga..wink wink korang mesti faham maksud dia..hahahaha..

memang SB nak angkut semua...
tapi tak tahu jantina so amek putih dulu..
Encik Askar ni memang dari hari tu nak beli stroller eksited lebih..rupanya
dia dah aim stroller mana dia nak..
SB memang geram betul tengok kasut kasut baby ni... comelnya 


p/s: bila la nak ada warehouse baby dekat ipoh ni...

Wednesday, November 06, 2013

cuba teka baby boy ke girl??

now dah masuk bulan november means ada lagi tiga bulan untuk baby duduk dalam perut ummi..ummi dan walid tak sabar dah nak tengok baby keluar melihat dunia yang penuh dengan paca roba ni..akan ummi dan walid memberi tunjuk ajar dan didikan agama yang cukup in syaa Allah..baby doakan untuk ummi dan walid sekali kei sayang..

so hari ni SB nak main teka teka nak tahu sama ada more to boy atau girl...hehehehe..bulan depan baru nak pergi scan dengan doktor..tak sabar nya...ok jom check it out..

TANDA HAMIL BAYI LELAKI

• anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. ( dari awal SB dapat tahu preggy sampai 4 bulan hari hari morning sickness :'( )
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit (bulan lepas check dengan nurse lebih 140)
• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh (tak rasa pun sebab perut SB kecik)
• perut anda kelihatan bulat sempurna (haaa yang ni memang bulat, tapi kakak kata bujur..)
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap ( biarlah rahsia)
• bentuk perut condong ke arah bawah (tak pasti sebab tak tahu nengok hehehe)
• sukakan makanan yang masam dan masin (semua benda SB makan..hahahaha)
• suka makan daging dan keju (suka giler..hari hari abang burger tepi jalan punya..sedapnya burger bakar)
• tapak kaki selalu berasa sejuk  (tak perasan pula..hehe)
• tangan selalu kekeringan (takde)
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur (tak perasan pula sebab dah tido memang lasak hehehe)
• bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. (en Askar makan banyak mana pun badan keping macam tu juga..SB ni jer membesar tang perut..)
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (hahaha hari hari berseri..hahaha)
• hidung tampak lebih mekar  (lebih mekar tu macam mana tak faham..)
• selalu sakit kepala (masa mula mula preggy dulu..)


TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN

• mengalami morning sickness di awal kehamilan (memang selalu pon..)
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung (tak ada pula)
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan (entah tak tahu hahaha)
• rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya (tak ada pula..)
• bentuk perut condong ke arah atas (memang kekadang baby suka mengeras ke atas)
• perut tampak agak lonjong (mungkin sebab kakak kata perut membujur)
• mengidam makanan yang manis (tak suka benda manis manis)
• sukakan buah-buahan (kekadang jer..)
• suka minum air atau jus yang bersifat masam (suka fresh orange)
• anda lebih cerewet semasa hamil (tak preggy pun memang cerewet..hehehe)
• mudah moody berbanding sebelumnya (hahaha tak preggy pun cepat moody...nak nak kalau lapar..)
• kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil (aah jerawat ni mesra je dekat muka..tapi tak teruk)
• tidak suka makan roti bersama kulitnya (dari bujang lagi memang tak suka..ikut perangai mama la ni..)
• payudara kelihatan mengembang (hahahaha)
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur (tak perasan pula sebab dah tido memang lasak hehehe)

***************************************************************************************

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (mungkin kot..sebab perut membujur)

2) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan 
(suka tido terlentang)

3) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan 
(baby suka duduk belah kanan)

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. 
( awal preggy dulu tak suka bersolek tapi lepas 4 bulan dah bersolek balik)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan 
(macam garisan tegak tak putus-putus jer)

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.. 
(tak tahu la tapi en Askar kata comel jer bini dia.hhahahaha..amek hati kot..)


pastu ada orang kata kalau ada budak kecik perempuan suka dekat kita means baby dalam perut tu lelaki dan sebaliknya..apa yang SB tengok budak perempuan suka datang at SB then ketawa ketawa mesra..kalau budak lelaki jangan harap.. :'( 

tapi apa apa pun ummi and walid tak kisah baby girl atau boy..asalkan ummi dapat lahirkan anak ummi ni dengan selamat dan sihat..in syaa Allah..

SB dah ada spare nama untuk kedua dua jantina..mmm tak sabar nya nak scan bulan depan.. :)

Saturday, October 19, 2013

honeymoon...

dah 5 bulan kahwin baru sekarang aku nak updated pasal honeymoon..hihihi walaupun nampak macam dah lama tapi nak juga post hehehe.. sesudah jer majlis perkahwinan kami SB n Encik Askar..esok nya terus kitorang berangkat ke langkawi...apa lagi honeymoon laaa...yeeaaa i like honeymoon nak nak dengan en hubby and paling penting dah sah..hehehehe..SB buat preparation untuk honeymoon ni sebulan awal dari tarikh majlis perkahwinan kami..mahu taknya time tu cuti sekolah so fefaham jer la kan..ramai giler orang and mahal..so kalau buat awal kita akan dapat harga bukan cuti sekolah..maka dengan ini jimat laaa perjalanan ke sana..hehehhee..SB suka buat sendiri dari amek package .. sebabnya kita akan jimat seratus dua ratus..nampak macam sikit tapi nilai dia sangat banyak...boleh beli ccokelat yang banyak tau..hehehehe

dah dah dah banyak merepek nanti biar gambar menceritakan segalanya hehehhe...

langkawi la kita hehehehe..

owh sangat suka masa island hopping.. gambar tak banyak masa island hopping sebab masing masing sebuk nak
berendam hahahaha...nak snorkeling bagai..haahahha

me into to you Encik Askar... mancung bona hidung Encik Askar ni..

first and last aku naik cable car langkawi ni dah serik..sepanjang perjalanan bertawakal jer laa..hehehe
ni tak tau berapa ribu kaki dari dasar laut..tinggi wei...

feeling ala ala korea sikit :D

bella vista hotel pilihan kami untuk beradu hehehehe..mandi manda dulu sebelom balik
rumah :D

last destination makan mahsuri..lawa giler rumah dia..

gambar masa shopping and makan memang tak banyak sebab masa shopping tau tau je la mana nak pegang camera mana nak amik itu ini..hahahahaha..time makan lagi laaaa..lapar so no camera..hehehehehhe..time datang satu bag jer..time balik berbag bag hahahaha..bukan beli apa pun cokelat jer yang banyak..hehehe..lepas bersalin nanti ingat nak pergi honeymoon lagi..hari tu tak puas heehehe

Thursday, October 17, 2013

#01 - baby stuff review...

fuh sejak dah mengandung 5 bulan ni bakal bakal ibu mesti tengah dok usha usha barang barang baby dekat online kan..survey harga kat market dengan online.. hahahaha tak ketinggalan SB pun sama..SB dah usha2 sejak pregnant 3 months.. biasala excited nak dapat baby pertama dalam hidup SB n Encik Askar..minggu lepas raya haji orang balik kampung kitorang dating dekat mall..hehehe survey barang2 baby..excited bonar Encik Askar nak itu ini..katanya tak sabar nak beli..hahahaha..tak pe duit walid kan hehehe ummi ok jer...hahahaha..

so SB dah search la apa baraang nak beli untuk baby nanti..setakat ni yang SB dah beli..baby wearing..  SB beli dari produk ergo galaxy..nampak selesa dan memang sangat selesa sebab before ni sisters SB pakai dari anak dia lahir sampai anak dah besar and now 2 tahun and still pakai.. my sister cakap senang baby wearing ni sebab kita nak pergi mana senang nak kawal and baby akan dekat sentiasa dengan kita..kalau stroller pon senang juga tapi apa yang SB tengok stroller biasanya susah nak bawa pergi mana nak2 kalau mall yang tak ada lif and tangga bergerak tu..(escalator) hahahha..dan akhirnya stroller itu akan jadi tempat gantung baju mak mak ..hahahaha..

ni la baby wearing yang SB beli untuk baby nanti..
ehsan makcik gugle :D

and SB ada search juga sama ada nak beli playpen atau baby bean bag.. kalau nak di ikutkan SB prefer bean bag baby ni..sebab kalau kita engok comel jer and lagi satu kalau baby duduk kat bean bag ni sure tak jatuh sebab nampak an tengah tu..tu akan protect baby dari jatuh..and bean bag ni pon lembut n selesa..kalau siapa pernah ada bean bag dewasa tu..macam mana rasa best tak kalau kita lepak kat bean bag sambil tengok tv..best kan..and kalau playpen SB dok fikir balik..baby nanti for sure akan tido dengan SB n Encik Askar jer..nak suruh baby tido sendiri alaaa..rindunya kat baby nanti..hehehehe..and end up playpen tu akan menjadi tempat kumpulan baju baju yang malas nak di lipat hehehehhee..


ok yang ni dulu nanti next trip baby stuff review hehehehe..

Saturday, October 12, 2013

cita cita zaman kecilku

assalamualaikum u olls..happy holiday and selamat hari raya aidil adha.. :D tahun ni macam tak nak bersemangat nak sambut macam lepas lepas..ok stop merepek..

masa sekolah aku still ingat buku laporan warna hijau and dalam tu kita kena isi matlamat hidup kita and tentang cita cita bila dah besar nanti.. n cita cita yang paling femes masa sekolah ialah polis, cikgu, askar, bomba, and doktor..hahahaha semua budak kelas aku kalau tengok mesti ada salah satu menda ni..hahaha..and aku juga tak ketinggalan salah seorang dari itu..

masa aku kecil dulu aku bercita cita nak jadi seorang anggota polis..mahu taknya time tukan tengah femes dengan cerita insp aliza dalam cerita gerak gerak khas yg di lakonkan oleh abby abadi,, hehehehe..pengaruh tv kuat .. biasalah budak kecik .. then bila dah besar masuk sekolah menengah aku bercita cita nak jadi ahli forensik and zaman tu pula ngah femes dengan cerita C.S.I ... hahaha nampak tak yang aku ni senang nak dipengaruh dengan benda benda macam ni..tapi tak salah juga kalau kita terpengaruh dengan menda yang baik..kita cuma jangan ikut pada yang tak baik pula dah.. then bila dah masuk ipta aku bercita cita nak masuk askar hahahahaha..ye la dah time tu menggatal bercinta dengan askar..sampai sekarang aku tak tahu nak jadi apa..tak lama lagi nak jadi mak budak..maybe nanti aku bercita cita nak jadi suri rumah tangga yang berjaya pula..hahahahaha..

end up..aku ajdi seorang admin executive jer di sebuah syarikat pembangunan..hehehehe..lain bonar dengan cita2 aku..ye la nak masuk badan beruniform dah tak boleh then tak diizinkan..so kita tunggu lagi 5 tahun apa akan jadi dekat aku..

Monday, September 23, 2013

macam mana rasa baby tendang

assalamualaikum semua..how mommy-to-be today?? sihat tak??baby?? hehehe..SB dah 17 weeks and still tak tahu macam mana nak rasa baby kicking.. kekadang search juga at tenet..normal ker tak sebab dah 4 bulan lebih and SB tak pernah rasa..ada yang kata macam kupu-kupu, ada yang kata bubble bubble.. tapi yang SB rasa pernah sekali jer dia tendang tu pon sekali tu jer..lepas tu..macam tak ada dah..then semalam lepas isyak SB dah tidur penat buat apa pun tak tahu la..padahal dari pagi hingga petang SB duduk depan tv baring jer..hehehehe..dah macam time remaja..lepak depan tv makan2..hehehe..al maklum lah Encik Askar tak ada kat rumah..then malam tepat pukul 1 pagi SB rasa ada orang kejut at perut..pastu rasa macam orang cuit cuit perut ni..macam tu ker erk rasa baby gerak..sebab kawan kawan SB semua cakap baby kalau gerak kita boleh rasa dia pusing pusing..lagi pun baby bump SB tak ada la besar sangat kecik jer..normal ker erk..sebab ni anak pertama..tak ada experience lagi..

teringin nak rasa macam ni..tapi part yang goal tu tak nak la seram hahahaha

Thursday, September 19, 2013

ibu mengandung yang mengidam

huhuhuhu pada sesiapa ibu yang sedang hamil pasti pernah mengalami perasaan teringin dan lebih senang kata mengidam.. dan hanya mereka yang mengandung dan pernah mengandung jer faham erti nak sesuatu yang teramat..

yup now SB tengah mengalami nya .. SB teringin sangat nak makan meatball ikea, curry puff ikea and coneys dog extra mustard..dari hari tu SB teringin..and someone ask me kenapa tak nak pergi sendiri..yea SB memang nak pergi and dah spend duit pon nak pergi kl semata mata nak makan menda ni semua..tapi apa kan daya SB masa tak mengizinkan..SB kena sabar untuk next month sebab kena mendahulukan yang lebih penting..ye SB memang boleh bersabar tapi tak tahu sampai bila..so for those yang at luar sana please laaa..tolong jangan main kan perasaan orang yang mengidam ni..sebab korang tak pernah merasa keadaan dia..and kekadang yang lagi sedih bila kita betul teringin kata kita mengada-ngada pula..korang tau tak apa perasaan aku time korang cakap macam tu..aku rasa nak bagi penyepak lelaju..suka hati aku la aku nak makan apa..and i dont ask your money..

meatball ikea
coney dog + mustard
curry puff ikea

mengandung dan suami tiada di sisi...

assalamualaikum w.b.t u olls..long time no see kan..and dah lama tak mematahkan jejari runcing di atas papan kekunci ni since gambar gambar dalam blog SB habis hilang dan yg tinggal hanya gambar ayat2 suci Al-Quran jer..subahannallah..sesungguhnya Allah itu maha besar..

now dah masuk bulan 9 means dah 4 bulan SB bergelar Mrs. Askar.. hehehehe..dan 16 minggu SB bergelar mommy-to-be.. cepat je masa berlalu kan..since SB mengandung anak yang pertama ni macam biasalah alahan orang mengandung ni macam macam..setakat ni SB nya alahan ok lah..cuma morning sickness SB tak macam morning sickness dia more kepada every time sickness hahahaha..nak nak kalau SB minum air yang bersusu and nasi lemak..confirm muntah..tapi makan apa pun mesti SB akan muntah balik..sampai satu tahap kena marah dengan nurse berat badan SB menurun 4 kg..sepatutnya naik setiap bulan 0.5 gram ni lain pula jadinya..huhuhuhuhu..mungkin baby nak jadi macam walid dia kut badan kurus makan apa pun kurus..hahaha..

and maybe sebab mummy dia terlalu rindukan walid dia..ye la Encik Askar kena pergi kursus selama 2 bulan..so bayangkan lah mak buyong ni duduk sorang diri selama 2 bulan dengan baby dalam perut..hari hari berendam air mata..sampai 4 hari SB demam..demam rindu agaknya..tapi alhamdulillah kebah semula bila weekend Encik Askar dapat cuti and balik rumah tapi itu pun kekadang jer hari tu balik pun sebab cuti peristiwa kalau tak memang tak dapat balik sobs sobs..memang betul demam rindu la tu..yer la sayang anak ditangan tangankan, sayang bini di tinggal-tinggalkan..siapa la yang buat peribahasa macam tu..sangat tak suka..sobs sobs..

then nak hilangkan rasa rindu yang teramat dan daripada sentiasa berendam air mata..SB banyak mengaji..tapi kekadang kalau tak tahan masa mengaji pun SB tersedu sedu menangis..agaknya sejuk perut mama SB mengandung kalau dia tengok anak dia mengaji sampai menangis..padahal hahahaha..

p/s : tak sabar nak tunggu bulan 12 ni..nak scan tengok jantina baby hehehe..

Friday, June 28, 2013

Bunting Pelamin dan Doa Nabi Zakaria

salam u olls hari ni SB nak cerita pasal bunting pelamin and SB tak sangka SB juga adalah salah seorang yang bunting pelamin..hari last check up dengan Doc dekat UNIKL cawangan ipoh dia buat kiraan SB dah pregnant 5 minggu..padahal kahwin baru tak sampai 5 minggu..so Encik Askar dah pelik bila pula kami bersama before tu..then SB cuba terangkan kepada Encik Askar yang doc kira dari first SB period so dalam kiraan doc SB dah 5 minggu tapi kalau nak diikutkan SB baru 3 minggu.. ye la mana taknya kira nya time subur 10 hari selepas datang mulanya period..

lagi pun kalau kita datang and check up tak ada pula doc tanya "bila kamu berdua bersama" tak ke pening korang nak kena jawab and nak kena ingat bila pula korang bersama..hahahaha..kantoi la kan..jadi nak cara selamat doc ambil dari tarikh hari pertama korang period..

tak apa la apa yang penting hanya korang dan Allah sahaja yang tahu apa yang korang lakukan selepas kahwin tu hehehehe..malu pula..sebab SB and Encik Askar memang dah plan nak baby awal and Allah makbulkan doa SB sebab setiap hari SB amalkan doa Nabi Zakaria..kalau korang ingat lagi tentang kisah peristiwaNabi Zakaria yang ketika itu belum lagi dapat zuriat baginda bermohon dengan Allah supaya dikurniakan zuriat yang baik dan Allah makbulkan permintaan Nabi Zakaria..selain itu SB rajin buat solat hajat agar di kurniakan cahaya mata dan di setiap akhir sujud SB akan berdoa kepada Allah untuk kurniakan SB zuriat yang soleh dan soleha..Alhamdulillah SB bersukur sangat..ini antara doa Nabi Zakaria yang SB selalu amalkan selepas solat..

 Doa Nabi Zakaria a.s :(Surah Al Anbiyaa: Ayat 89)


Maksudnya:

Dan (Sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada TuhanNya dengan berkata; Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (Dengan tidak meninggalkan zuriat) dan engkaulah jua sebaik-baik mewarisi. (Surah Al-Anbiya: Ayat 89)



Maksudnya:

Ketika itu Nabi Zakariya berdo'a kepada TuhanNya, katanya: "Wahai Tuhanku Kurnialah kepadaku dari sisiMu keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do'a permohonan."

Keterangan ayat:

Al-Imam al-Samarqandi meriwayatkan bahawa Nabi Zakaria pernah merasakan baginda tidak akan mendapat zuriat sehinggalah baginda melihat anugerah Allah memberikan Mariam a.s. buah-buahan pada bukan musimnya.

Maka baginda meyakini bahawa Allah berkuasa mengurniakan anak kepadanya. Tambahan pula baginda memegang amanah menjaga kunci rumah Qurban yang diwarisi turun-temurun.

Thursday, June 27, 2013

tanda tanda awal kehamilan

ok kat sini SB nak share dengan u ols tentang tanda awal kehamilan..tapi lain orang lain pengalaman dia ketika mengandung..

1. Terasa mual

- Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.
ok yang ni memang SB merasakannya..doc kata paling awal dia akan berhenti selama 4 bulan jer,,ya Allah cara dia cakap 4 bulan tu macam 4 hari jer..

2. Kekerapan membuang air kecil

- Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.
yang ni pon SB merasakannya asal duduk kejap mesti nak ke toilet..buang air kecil..

3. Terasa Kram

- Gejala ini berlaku kerana rahim akan membesar dan dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.
yang ni tak ada pula SB rasa mungkin orang lain ada..hehehe

4. Mengidam

- Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam.
bab mengidam ni mungkin tak kot...tak ada pula SB mengidam nak makan apa apa ..semua benda SB makan dengan lahapnya hehehe

5. Moody

- Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.
hahaha yang ni tak ada cuma kekadang jer kalau Encik Askar pakai perfume yang entah hapa hapa bau dia mula la toilet perginya..muntah hijau..pastu kekadang cepat terasa dengan Encik Askar padahal tak ada apa pun..hehehe

6. Bau badan

Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.
setakat ni bau badn SB oke jer and harap selamanya okay :D insya Allah

7. Pengsan

- Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.
alhamdulillah SB tak ada pengsan pengsan..harap dilindungi Allah..

8. Sakit punggung

Sakit punggung yang dirasakan saat hamil disebabkan beberapa ligamen di punggung anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus dirasai saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.
punggung sakit tak ada tapi perut sakit selalu sangat..

9. Rasa lelah yang berlebihan

- Rasa lelah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.
haaa yang ni selalu juga asl jalan jauh sikit SB akan tarik nafas panjang sebab macam penat berlari 100 meter

10. Sembelit

- Sembelit ini terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun kebaikan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.
ok ini memang SB merasakannya and kena minta doc ubat untuk melembutkan najis..Alhamdulillah dah kurang sikit..

11. Pendarahan atau kekejangan akibat implantasi 

Kira-kira lapan hari selepas ovulasi, anda mungkin mengalami pendarahan implantasi, iaitu terdapat tompok-tompok darah berwarna merah jambu atau coklat, serta sedikit kekejangan. Ini disebabkan telur membenam masuk ke dalam lapisan endometrium. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama menjelang kedatangan haid anda. 
yes SB mengalaminya ..and kekadang rasa basah jer..rasa macam nak period tapi tak ada pun period.


tapi kita sebagai manusia kena selalu berdoa kepada Allah agar dipermudahkan segala hal didunia serta di akhirat kelak..amin..


mommy to be

assalamualaikum u ols selamat ceria di hari hari yang mendatang..sejak berkahwin ni SB so busy dengan semua benda sampai tak ada masa nak update blog..padahal tak ada buat apa pun tapi entah tak ada mood nak buat..mood tu asyik terperap jer..and tak lambat lagi untuk SB say thanks pada mereka yang hadir pada majlis kecomelan SB and Encik Askar..alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar even hujan sikit time dekat rumah Encik Askar..hujan rahmat katanya sebab before tu panas terik..

but since balik dari honeymoon hari tu SB keep mual2 then sakit kepala lepas tu apa lagi lari ke toilet and uuwweerrkkk... kemuntahan la SB..tapi SB tak ada la fikir apa apa sebab terlalu awal kan..then seminggu dua lepas tu SB muntah muntah lagi..ok ini dah melampau asal bangunj tido jer SB akan muntah..sampai opis SB akan mengantuk dan tidur..so SB beli UPT and check tapi negative..ok even sedih SB cuba cakap dengan diri sendiri mungkin tak ada rezeki lagi..then SB tak fikir apa apa..esok tu muntah muntah lagi and rasa buah dada membengkak then perut rasa sakit sangat..Encik Askar risau and kitorang pergi check dekat klinik..doc cakap symptom memang ada tapi mungkin terlalu awal and waktu period SB pun belom sampai lagi..so sekali lagi buat UPT and doctor cakap negative and suruh datang balik 22/6 sebab dia nak tengok SB datang bulan atau tidak..kalau datang mungkin ada infection and kalau tak datang kemungkinan besar SB pregnant.. boleh bayangkan tak SB nak tunggu tarikh 22 tu macam nak tunggu sesuatu yg bertahun tahun lamanya..

tunggu punya tunggu SB pergi balik klinik yang sama pada 23-24 macam tu la sebab SB dah lewat berberapa hari and perut SB keep sakit sangat macam ada orang tarik SB risau kalau kena fibroid jer.sebab .before ni jadual datang bulan SB memang teratur..

then kali ini doc tak buat UPT dulu doc terus scan and doc cakap dia tengok ada benda hitam macam biji anggur and kemungkinan itu karung baby and dia tak berani untuk kata itu karung baby sebab terlalu awal and doc suruh SB datang balik 8/7 ni and lagi sekali SB buat UPT and result nya samar samar tapi dalam mas lima minit line kedua dia makin pekat and after that doc bagi makan acid folic untuk vitamin..so SB harap itu adalah baby SB and Encik askar sebab lepas tu SB ada buat UPT and kesemuanya ada double line..


gambar tak berapa nak cantik

Friday, May 17, 2013

couple of weeks until our wedding

perkara: 2 minggu lagi

ya Allah nebes nya kita.. kepada sesiapa yang pernah merasa apa yang SB rasa mesti korang tahu kan kalau lagi 2 minggu nak kahwin apa yang korang akan buat and apa yang korang akan fikir.. and ini yang SB buat ;

                                         
pastikan semua nya ada..insya Allah

adakan satu kertas yang besar supaya senang nak nampak

pastikan semua nya dah check


akhirnya kita hanya merancang tapi Allah yang tentukan..berdoa lah agar semua nya berjalan dengan rancang bukan kesempurnaan yang ku inginkan :)

p/s: tak sabar nak honeymoon ni :D

Wednesday, May 08, 2013

3 minggu lagi :)

salam u ols selamat pagi semua pada mahluk Allah yang comel comel cantik cantik semua.. hari ni dah bulan 5 ini bermakna lagi tiga minggu dua hari SB akan melangsungkan perkahwinan dengan Encik Askar ya Allah tak sabar nya dan nak tau apa perasaan SB sekarang ni..for the sure dup dap dup dap..takut pun ada..risau dengan segalanya..SB tak mengharapkan ke perfect an pada majlis tu nanti SB just harap semua nya berjalan dengan lancar tu jer..

last post SB ada mention pasal kek kan..SB nak kata nak tempah kek dari SR *ok SR tu Secrete Recipe  last last SB tempah kek pada seorang sahabat lama SB..kek dia memang sedap and SB pernah rasa..ini facebook dia Aelfiqa Collection dia ada buat tempahan untuk hari jadi, hari perkahwinan, hari pertunangan or apa apa yang korang nak dia akan buat and harga pun berpatutan..sedap pun sedap..

so kalau nak tahu kek apa yang SB tempah kena la datang majlis SB tu nanti.. :D

p/s: honeymoon ku tak sabar menantikannya :)

Monday, April 22, 2013

Sebulan 2 Minggu...

OMG! OMG! lagi sebulan u ols.. and i dah tak sabar nak tunggu hari kedatangannya..setiap hari bangun tido SB akan pangkah pangkah dekat kalender kesayangan..ye la sekarang kan tengah sibuk berkempen PRU13 kan..orang lain dok sibuk nak pangkah parti itu parti ini..yang SB busy nak pangkah pangkah kalender yang ada jer dekat depan mata ni..fuhh dah tak sabar nak tunggu hari nya..

Encik Askar pula lagi sebulan nak kahwin ni la dia punya busy dengan kem ohmai boleh buat SB sakit jantung sakit hati semua jenis sakit boleh buat list laa..ayat paling femes Encik Askar guna.. "mama, hari ni papa busy sikit tau..tapi apa apa pun papa tetap sayang mama..mama jaga diri elok2 kei nanti ada masa kita jumpa kei sayang" ok nasib baik Encik Askar cakap macam tu..even sakit rindu melampau melampau tetap ku kuatkan juga.. :D *ala bukan jauh mana pun kem dengan SB..hehehe poyo jer lebih ;p

so sekarang SB tengah dok pilih pilih nak honeymoon dekat mana..nak nak tarikh kitorang nak honeymoon tu tarikh cuti sekolah so PEAK SEASON u guys..faham faham je la kei..so amek langkah mudah packing and go.. like ALONG did! pack and go!! so senang..mana mana nak pergi just go..

ok nak buat check list..

baju sanding.. check
pelamin.. check
door gift.. check
ok everything.. check.. hehehe


dah nak sebulan ni..baru teringat nak tengok acc bank segala tabung dekat rumah..and dalam purse ohmai duit mana duit mana..mmmm..ini la dia baru nak kahwin baru nak menyimpan duit dah bergerak macam air yang mengalir tak berhenti2..so SB just nak nasihat kalau nak kahwin or tak memang nak kena ada simpanan dalam bank..mana la tahu kan..kita tak boleh nak tentukan jodoh dan kematian kita datang bila.. :D so kepada u ols yang nak datang just let me know kei.. :D

Wednesday, April 03, 2013

Persiapan Kahwin :)

salam u ols.. selamat pagi..hari ni entah kena SB rasa macam nak kongsi persiapan perkahwinan for those yang nak kahwin nanti. ok ini ada berapa tips untuk kengkawan yang bakal melangsungkan perkahwinan dengan yang tersayang tak lama lagi..sangat berguna tips ini pada couple yang jarak jauh macam SB and Encik Askar <3 p="">

6 bulan sebelum majlis:
okay time macam ni korang dah boleh survey dengan pasangan korang tentang baju pengantin..ok nampak macam awal kan tapi part ni yg paling penting..kalau tak ada baju kahwin macam mana nak jadi raja sehari kan..tak gojes la kita time tu..hehehehe then lepas dah survey2 boleh la korang mendaftarkan diri di mana mana kursus perkahwinan yang berdekatan dengan negeri anda..orang kata persiapan awal lagi bagus tak lah terkejar kejar..

3 bulan sebelum majlis:
haa masa macam ni dah boleh bayar and beli sikit sikit barang hantaran..kalau nak beli barang hantaran sekali gus korang akan terasa duit itu macam air yang mengalir tanpa henti..hahahaha kecuali kalau korang ni memang lahir lahir dah pakai baju yang di buat dari sutera and barang barang dari emas..macam dalam cerita Richie Rich tu,,dah tu nak barang hantaran yang demand demand hahaha ..kalau SB yang simple jer and barang yang SB dan Encik Askar selalu guna..tak ada lah membazir nanti..

2 bulan sebelum majlis:
kalau SB dua bulan sebelum ni Encik Askar tak ada ..so SB lah kena buat sikit sikit bantu Encik Askar..masa macam ni SB dah survey kad kad kahwin so ada la masa SB nak pilih kad kahwin yang comel comel but murah..bak kata kakak kesayangan SB "biar budget ikut kita, jangan kita ikut budget" sebab kita yang nak bayar semua tu..and kalau mana yang pakai katering dah boleh la survey and tempah ..and kalau gotong royong rasanya tak ada masalah..

1 bulan sebelum majlis:
part ni paling penting sebab kalau korang tak buat memang tak kahwin laa..apa yang penting erk..yang paling penting sekali ialah daftar diri di pejabat agama mengikut negeri masing masing..haa time ni la korang akan rasa pening kepala kusut sikit..mahu tak nya borang dia bukan sikit tapi banyak sangat..dengan nak kena buat HIV test lagi..nasib baik masa SB dengan Encik Askar buat HIV test orang tak ramai kalau tak berapa jam nak tunggu dekat situ,,and glad result boleh tahu terus tak perlu nak tunggu berminggu minggu..masa ni la kita nak fikir siapa nak jadi saksi saksi kita..kalau yang perempuan wali dah tentu bapa kandung sendiri or abang or atuk..then Encik Askar kan askar..so siapa yang akan berkahwin dengan askar dia tahu la procedure askar macam mana..dengan interview lagi dengan borang itu borang ini..nak ambil tanda tangan pegawai lagi..so for those yang akan berkahwin dengan askar u ols kena settle kan sebulan or dua bulan sebelum majlis korang..

3 minggu sebelum majlis:
nampak macam dah tak lama kan..memang dah tak lama..and bakal pengantin sure rasa dup dup dap jer kan..mahu taknya nak jadi raja sehari..kena buat persiapan yang baik..and pengantin perempuan mesti nak nampak cantik kan masa itu..masa ni la kita akan fikir ada tak orang nak datang kenduri kita..cukup ke makanan kita tu nanti..berjalan lancar tak majlis kita..macam macam perkara negatif sure kita akan fikir..tapi apa yang perlu kita buat berdoa la bebanyak dengan Allah agar majlis kita akan berjalan dengan lancar..and mas ni la korang dah boleh tempah kek kahwin yang comel comel ikit budget masing masing..macam SB kek kahwin nanti SB ingat nak kek secret recipe jer ..sebab dia sangat sedap and SB dah tahu rasa kek dia macam mana..kalau tempah dekat orang luar memang cantik tapi rasa dia..mmm tak boleh nak menjamin..tapi itu ikut selera masing masing,..kan kan kan..

2 minggu sebelum majlis:
haa masa ni make sure persiapan perkahwinan korang dah settlekan and jangan nanti ada yang tinggal..and make sure goody bags mencukupi mengikut plan yang korang dah buat..haa cerita pasal plan korang kena ada satu list-to-do untuk guide korang tak ada la nanti tertinggal apa apa..

1 minggu sebelum majlis:
lagi seminggu jer..apa macam bakal pengantin sekalian perasaan nak jadi status puan ni..masa ni perbanyakkan solat wajib dan sunat serta doa agar segalanya berjalan dengan lancar..and korang pun jangan stress sangat nanti,,

saat majlis perkahwinan:
apa lagi layan la majlis korang tu dengan seronoknya..dah tak yah nak fikir apa apa..dah settle kan..enjoy!! heehe..tapi jangan lupa untuk tangungjawab yang lain pula..ingat di dunia ni jangan terlalu seronok..*nasihat diri sendiri juga :D 



Saturday, March 30, 2013

I Do Love U Encik Askar

selamat pagi dunia..tak tahu nak cakap macam mana nak mulakan dari mana..but apa yang SB nak bagi tahu  Encik Askar dah pulang ke darat semalam..happy nya..boleh bayangkan tak selama sebulan SB tunggu dia balik nak makan sesama dengan Encik Askar..akhirnya tercapai semalam..and Encik Askar bukan balik dengan tangan kosong jer..Encik Askar balik dengan sekalung rantai yang di buat oleh tangan Encik Askar sendiri..so sweet sangat sayang, awak buat macam tu untuk kita..hehehe korang ada??hehehe..cantik sangat rantai tu..lagi lagi di buat oleh tangan orang yang kita sayang sangat..how sweet sayang.. :D

dan dan dan tak habis di situ jer..Encik Askar turut hadiahkan kita sebuah peti ais..katanya tu hadiah sempena hari jadi kami berdua..apa lagi air mata terharu la yang mampu SB katakan..SB tak ada bagi hadiah apa apa pun untuk tahun ni..ye Encik Askar memang suka buat kejutan yang melampau..hehehehe..terima kasih sangat sangat sangat Encik Askar :D SB tak mengharapkan apa apa dari Encik Askar melainkan dia pulang dengan selamat..and Allah kenankan doa SB untuk Encik Askar pulang ke darat dengan selamat..Alhamdulillah..

apa lagi kejutan lain yang akan SB dapat..sesama kita nantikan :D


p/s: saya sayang awak sangat budak kotak <3 nbsp="">

Friday, March 29, 2013

Army Wives

selamat pagi dunia...and selamat hari jumaat kalian yang muslim..mana kaum kaum Adam yang bernama lelaki sila lah rajinkan anda ke masjid untuk menunaikan solat jumaat yang indah lagi barakah ini..kalau 3 kali berturut turut tak menunaikan solat jumaat pintu hati kita akan tertutup..astagfirullah..

ok dah bagi nasihat dah sebentar tadi...kei apa yang SB nak cerita hari ni..semalam lepas balik kerja memang habit SB akan buka televisyen dulu and duduk duduk rehat kan badan then baru mandi and buat apa yang patut..so SB buka chanel DIVA astro kalau tak silap SB la..tup tup waktu dan ketika itu ada pula cerita Army Wives season 6. ok first time SB nonton cerita seperti itu dari mula sampai habis. sangat seronok ok..time tu mengesahkan si suami kena recall 30 minutes atas misi kes pembunuhan orang besar Afrika mati and ada sedikit kekecohan..apa part yang SB suka and sedih time para isteri kena hantar si suami di lapangan terbang untuk berbakti demi negara..so sambil tengok tu sambil SB terbayang bayang la suatu hari nanti SB akan buat perkara yang sama kalau Encik Askar akan bertugas ke mana mana..tapi dalam cerita tu si isteri kiss suami dia..so nanti SB akan kiss juga ke erk..hehehehehe..apa yang nak katakan SB macam boleh rasa apa yang para isteri rasa..hari hari kena siap sedia seperti askar juga and kena terima apa jua yang akan berlaku.. and to Encik Askar orang akan sentiasa doakan kebahagian kita bersama :D


gugel season 6

Thursday, March 28, 2013

Kepulanganmu Ku Nanti

assalamualaikum warga blogger..SB gembira sangat hari ni..mahu tak nya Encik Askar dah pulang..hello semua orang hello warga bumi Allah aku ingin khabarkan kepada satu dunia bahawasanya Encik Askar dah pulang dengan selamat tiba di darat..ku bersyukur kepadaMu ya Allah..tak sabar nak ketemu dengan Encik Akar.. :)



Wednesday, March 27, 2013

Just a Day

selamat pagi semua :D hari ni SB sangat bosan di opis dengan peristiwa pagi tadi masuk opis tak sampai sejam tengah syok buat kerja boleh pula elektrik tak ada..SB punya nala sedap dowload software ni..boleh elektrik tak ada..nasib baik tak sejam..lepas half an hour tetiba lampu pup dah terang..hehehe apa lagi sambung download apa yang patut..lepas tu..mood kerja terus down ..*tetiba padahal malas nak buat kerja kihkihkih..ok penat dah merapu..

sebenarnya SB just nak kongsi yang SB dah tak sabar nak jumpa dengan Encik Askar lagi berberapa hari jer dia nak balik.. OMG!! i cannot wait for that moment .. and i cannot bear this feeling anymore.. cepat balik kei Encik Askar.. :)

Monday, March 25, 2013

Bakal Menjadi Isteri kepada Encik Askar

assalamualaikum w.b.t SB nak bagi tahu ni lagi dua bulan SB akan bergelar isteri kepada seseorang yang SB sayang sangat iaitu Encik Askar..and SB harap dia la yang terakhir buat SB even dia bukan yang pertama dalam hidup SB..tapi apa yang lepas jangan dikenang tak gitu..hehehehe..and before nak jadi isteri ni SB ada gak wat research macam mana nak jadi isteri yg baik yg soleha ye la semua orang nak buat macam tu kan..nak jadi yang terbaik ada ker orang nak kahwin nak buat jahat..kalau ada tu SB hope dia berubah and itu urusan dia dengan Allah.. :D

sementara Encik Askar tak ada dekat darat ni..segala persiapan SB buat dengan bantuan keluarga yg lain..paling banyak membantu mama..tq sangat to my lovely mother..u are the best in the world..nasib baik sebelum Encik Askar kena hantar operasi kitorang dah beli segala barang barang keperluan..and siapkan semua yg patut..so lepas ni tinggal nak buat test HIV dengan daftar dekat pejabat agama..after tu settle..hehehehhe...and kepada Encik Askar sila balik dengan hati hati okay..saya dekat sini dah lama sabar nak ketemu..

and before ni juga SB ada research macam mana kehidupan orang yang berkahwin dengan askar ni..ok sangat though yee,,mahu taknya nak kahwin dengan askar kena la though macam askar juga..masuk though bukan dari segi fizikal jer..but paling penting adalah dari mental and jiwa..yup memang kitorang bercinta jarak jauh dia dekat selatan and SB dekat utara..tapi itu time bercinta tak merasa sangat jauhnya and still boleh berhubung and berjumpa so tak berapa nak sedih..tapi tidak sekarang di mana Encik Askar di tugaskan di luar kawasan tak leh call and contact selama sebulan..tambah lagi tengah bertunang macam ni boleh bayangkan tak macam mana SB teriak setiap hari menangis macam Encik Askar nak kena g berperang je..kalau dah berkahwin nanti macam mana laa..pastu dah berbadan dua.. *amboi terus fikir nak berbadan dua,,hehe gelojoh sangat..macam mana SB nak uruskan soal hati dan perasaan tu..hahahahah..meroyan la nampak gayanya..so dari sekarang SB kena belajar untuk jadi though semungkinnya..tapi setiap malam tu ada gak la menangis bila tengok gambar gambar..cepat la masa ni berlalu..hope Encik Askar and group balik dengan selamat..amin..

tq makcik gugel

Tuesday, March 19, 2013

Day 2

assalamualaikum kawan kawan bloger sihat ker hari ni..SB kini sihat sesangat nya kihkihkih..hari ni  19/3/2013 and jatuh pada hari selasa di mana lagi 11 hari Encik Askar nak pulang ke darat..tak sabarnya nak ketemu dengan Encik Askar kesayangan saya..dah lama tak ketemu..rindu rasanya at dia..hati hati balik kei Encik Akar..dan ini juga bermakna hari kedua SB berada di syarikat pembinaan ni..so far ok laa..tak terlalu busy seperti sebelum ni..and SB pun belom pandai lagi dalam urusan di pejabat..sebelum ni memang ada praktikal dekat salah satu badan berkanun ni selama 6 bulan..6 bulan jer la lepas tu dah tak ingat cara cara kat opis mana tak nya masa tu SB just budak praktikal jer and kerja pun tak selalu SB yang buat..so sekarang dah ternganga nak buat macam mana..kesian nya dekat kita ni..huhuhuhu 8sedih sangat la kononya aish benda boleh berlajar cuma cepat dan lambat jer..so lepas ni SB kena berlkjar dengan senior yang ada dekat sini sebelum dia ikut husband dia balik KL..so doakan Sb ya kengkawan :)

Monday, March 18, 2013

saya budak baru..

assalamualaikum w.b.t ... today is the day.. di mana saya telah bekerja di tempat baru dan di mana waktu bekerja ialah office hour dimana diidamkan olaeh semua budak yang baru graduated seprti aku..ok even aku tak hadir on time konvo ritu but aku wish happy konvo kengkawan semua..kita dah habis diploma hoye hoye and to friend yang sambung study tu selamat bersambung :D.. ku lalui bulan march ku tanpa dirimu sayang..macam macam saya tempuh tanpa kamu di sini.. hope aku akan jadi lebih tabah dengan benda benda ni semua..amin..kengkawan yang ada baca blog aku ni jom kita doakan sesama agar wira wira negara kita pulang dengan selamat..tak nak dah dengar perkataan wira terkorban lagi.. yee even kalau pergi berperang mesti ada yang mati..tapi please tak nak la mati mati lagi..tak sanggup nengok..dah macam waktu zaman melayu berperang dengan komunis and jepun jer.. *ok teringat bakal mak mertua and bakal pak mertua cerita kisah zaman jepun and komunis..hehehe first time in my life lepak bertiga dengan bakal mak and pak mertua..*ok with girlfriend :D